Tejesüveg és tejjel teli pohár faasztalon, világoskék háttér előtt

Ez történik a szervezetünkkel, ha minden nap tejet iszunk

Egyesek szerint a tej a pattanásoktól kezdve a gyulladásokig számos problémát okoz. De mi történik valójában a szervezetünkkel, ha minden nap tejet iszunkl? Íme, mit mondanak a kutatások.

A tejet (és általában a tejtermékeket) sok nem kívánt egészségügyi következményért felelős. Azonban a kutatások nem támasztják alá azon állításokat, hogy akik nem laktózérzékenyek vagy allergiásak a tejtermékekre, azok számára károsak lennének a tejes ételek. Sőt, valójában van néhány lenyűgöző előnye annak, ha megiszunk egy pohár tápláló tejet.

2 deciliter körülbelül tej 8 gramm fehérjét, a napi B12-vitamin-szükséglet 50%-át, a napi kalciumszükséglet 25%-át, valamint a napi kálium- és D-vitamin-szükséglet 15%-át tartalmazza, és mindez mindössze 122 kalória. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kedvezőbb árú, mint sok tejmentes alternatívája, például a mandula- vagy a zabtej. De mi történik pontosan a szervezetünkkel, ha minden nap tejet iszunk?

1. A csontok egészsége javulhat 

A tej nemcsak remek vegetáriánus fehérjeforrás, de tele van kalciummal és D-vitaminnal is, két olyan tápanyaggal, amelyek létfontosságúak a csontok egészségéhez. A kalcium az erős csontok építéséhez és fenntartásához szükséges ásványi anyag, a D-vitamin pedig segít a szervezetünknek az elfogyasztott ételekből származó kalcium felszívódásában.

Mivel a tej mindkét tápanyag nagyszerű forrása, az egyik legjobb dolog, amit a csontok egész életen át tartó egészségének megőrzése érdekében az étrendünkben tarthatunk.

2. Akár a fogyásban is segíthet

Sok tévhit kering arról, hogy a tejfogyasztás hogyan hat a testsúlyra, de a kutatások szerint a rendszeres fogyasztása valószínűleg nem árt, ha fogyni szeretnénk vagy egy egészséges testsúlyt szeretnénk megtartani. Ez nagyrészt a tejben található szénhidrátok, fehérjék és zsírok kielégítő kombinációjának köszönhető. A fehérje és a zsír segíthet abban, hogy a tej szuper laktatóvá váljon, ami segíthet a fogyásban. A szénhidrátok energiát adnak, és segítenek a szervezet legjobb működésében. Ha az elfogyasztott ételek jobban kielégítenek, könnyebb tiszteletben tartani az éhség- és teltségérzetet, és ragaszkodni az egészséges, kiegyensúlyozott étkezési szokásokhoz.

A Nutrients című folyóiratban közzétett, randomizált, kontrollált vizsgálatok metaanalízise megállapította, hogy a tejtermékek beiktatása a kalóriaszegény étrendbe nagyobb súlyvesztést és zsírvesztést eredményezett, miközben csökkentette a sovány izomveszteséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tej egy csodafogyasztó élelmiszer. A tanulmányok egy másik áttekintése megállapította, hogy a tej vagy más tejtermékek fogyasztása nem eredményezett jelentős súlycsökkenést, de nem is vezetett súlygyarapodáshoz. Ha a fogyás vagy az egészséges testsúly megtartása a célunk, napi egy pohár tej fogyasztása segíthet, ha ez egy olyan étel, amit élvezettel fogyasztunk.

3. Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

A tejivás segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy 22 tanulmányt (közel 600 000 ember bevonásával készült) elemző áttekintés azt találta, hogy a teljes tejfogyasztás fordítottan arányos a cukorbetegség kockázatával. Ez azt jelenti, hogy minél rendszeresebben fogyasztottak az emberek tejtermékeket, annál kisebb volt a betegség kialakulásának valószínűsége. Más tanulmányok azt találták, hogy a cukorral édesített italok fogyasztásának tejjel való helyettesítése szintén hozzájárult a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

4. Segíthet a szív egészségének - és valószínűleg nem is fog ártani

Sok egymásnak ellentmondó bizonyíték áll rendelkezésre, amikor arról van szó, hogy a tej hogyan befolyásolja a szív egészségét. Korábban, az alacsony zsírtartalmú diéta népszerűségének idején a sovány tej volt az egyetlen tej, amit az emberek ittak. Ez részben felelős lehet a zavarért, de ma már köztudott, hogy a zsír az egészséges táplálkozás fontos összetevője. Azonban a tej kapcsolata a szív egészségével egy kicsit bonyolultabb.

Egyes tanulmányok szerint a tejtermékek csökkentik a sztrók, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatát, ami káliumtartalmuknak köszönhető, míg más tanulmányok szerint a tejtermékek magasabb sztrók-kockázattal járnak, ami nagyrészt a telített zsírtartalomnak köszönhető. Számos tanulmány pedig azt találta, hogy a tejfogyasztás és a szívbetegségek egyáltalán nem függnek össze. Mit jelent tehát mindez? Összességében a legújabb kutatások többsége szerint a tejnek vagy enyhén kedvező, vagy semleges hatása van a szív egészségére. Mint minden más élelmiszer esetében, mértékkel fogyasszuk.

5. Csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát

A tej lenyűgöző tápanyagprofilja lehet az egyik oka annak, hogy segíthet abban, hogy idősebb korunkban szellemileg élesebbek maradjunk. Egy több tanulmányt áttekintő elemzés szerint a tejfogyasztás összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kockázatának csökkenésével. Egy másik, a Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sovány tejtermékek, az erjesztett tejtermékek és az író összefüggésbe hozhatóak a jobb végrehajtó funkciókkal. Ha tehát a reggeli zabkásához vagy egy kis nassolnivaló mellé tejet adunk, az segíthet az agyunk egészségének javításában.

A kutatók feltételezik, hogy az egyik ok, ami miatt a tej támogathatja az egészséges öregedést, az az általa nyújtott tápanyagokban rejlik. A tej jó kalcium-, fehérje- és B12-vitaminforrás, amelyek mind meghatározó tápanyagok az idősebb felnőttek számára.