Egy sajttál

Valóban tökéletesen pótolható a sajt vegán alternatívával?​

A különböző sajtok fogyasztása a növényi étrendet követőknek és a laktózérzékeny embereknek ki van zárva, viszont az élelmiszeripar egyre meggyőzőbb vegán alternatívákat képes előállítani. Hogyan készítenek tej nélkül sajtot és milyen íze van?


Míg a hétköznapi kézműves sajtokat vagy a boltban kapható hétköznapi verziókat általában tehén-, kecske- vagy juhtejből készítik, addig a növényi étrendet követők szójából, diófélékből — például kesu- és makadámdiából —, valamint növényi olajokból készült finomságokkal ízesíthetik pizzájukat. Sok típus tartalmaz hozzáadott keményítőket és sűrítőanyagokat, melyeket sokan alapvetően kerülni szeretnének, így érdemes elolvasni a hozzávalók listáját a terméken.

Kezdetben a vegán sajtkészítők célja az volt, hogy közel hasonló kinézetű alapanyagot alkossanak tej nélkül, majd később kezdték megérteni azt, hogy az átütő sikerhez az íznek és az állagnak is közelíteni kell a kiindulási ponthoz. Az eljárás legtöbb lépése hasonlít a hagyományos gyártáshoz. A növényi fehérjéket baktériumok segítségével választják szét, ezután pedig olyan összetevőket adnak hozzá, mint az olajok és sűrítőanyagok.

Az első különbség, amit minden ember észrevesz, hogy nem olvad ugyanúgy, mint a hétköznapi sajt. Természetesen egyik termék sem egyforma, így nem szabad egyből felhagyni a próbálkozással az első kudarc után. A készítők folyamatosan új módszerekkel próbálnak előállni, így nemsokára tökéletesíthetik az alternatívát.

Friss kutatások szerint a sajt csökkenti a cukor- és a szívbetegség kockázatát. A műsajtok jellemzően kevesebb zsírt, fehérjét és kalciumot tartalmaznak, mint a hagyományos termékek, és valószínűleg gluténmentesek is. Ami viszont hátrány, hogy a növényi produktum nem tartalmaz fehérjét az igazival szemben. Bár nem egy minden szempontból tökéletes cserelehetőségről van szó, ennek hála a laktózérzékenyek és a vegánok újra kiélvezhetik a sajttal ízesített ételeket.

Forrás: Eating Well