Női has, gyomor

10 keserű étel, amely forradalmasíthatja a bélrendszer egészségét

Valószínűleg sokan nem fogyasztják szívesen a keserű ételeket, pedig jótékony hatással vannak a bélrendszerre. 13 ételt mutatunk, amelyek – ha keserűek is – nyugtatóan hatnak a gyomorra.


A keserű ételekkel kapcsolatos meglepő igazság az, hogy növényi alapú vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek leegyszerűsíthetik a szervezet reakcióját a tápláló ételekre, ez további bónusz ahhoz a tényhez, hogy a legtöbb keserű étel önmagában is teljes mértékben tápláló.

A keserű ízű gyógynövényeket és ételeket évezredek óta használják emésztést elősegítő szerként, melyek növelik a nyáltermelést és beindítják az emésztési folyamatot keserű ízük miatt – mondja Amy Fischer, regisztrált dietetikus a Good Housekeeping nevű lapnak.

„A gyomorsav jó dolog, és elegendő kell legyen ahhoz, hogy segítse az elfogyasztott ételek emésztését. Ezért a keserű ételek beépítése az étrendbe segíthet a bélrendszer rendszerességén és a székrekedésen is, mivel ezek az ételek segítenek az élelmiszerek az emésztőrendszerben való mozgásában"

– teszi hozzá Fischer.

A következő kesernyés ízű élelmiszerek jótékony hatással vannak az emésztésre:

Kelkáposzta

Amellett, hogy elősegíti az emésztést és rosterőforrás, tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, különösen A- és K-vitaminnal, valamint kalciummal és káliummal. Ezenkívül növényi alapú glükozinolátokat tartalmaz, kéntartalmú vegyületek egy csoportját, amelyek segítenek jobban szabályozni a máj egészségét.

A kelkáposzta továbbá csökkenti a rossz koleszterin, az úgynevezett LDL mennyiségét azáltal, hogy a szervezetben keringő extra koleszterinhez kötődik, és azt elimináción keresztül végzi.

Rukkola

Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, és emellett több rostot is hozzáad az étrendhez. A kelbimbóhoz és a brokkolihoz hasonlóan a rukkola keserű ízprofilja a glükozinolátokból származik, amelyek felelősek a zöldségek keserű ízéért.

Vörös cikória

A cikóriacsalád más termékei mellett a vörös cikóriának számos tápláló tulajdonsága van, rostban, cinkben és zsírban oldódó K-vitaminban gazdag, ezért érdemes egészséges zsírokkal, például olívaolajjal fogyasztan. A rostok segítenek stabilabbá tenni a vércukorszintet, és hosszabb ideig megőrzik a teltségérzetet, ami hasznos a súlycsökkentésben.

Kelbimbó

Egy másik, glükozinolátokkal teli zöldség, amely jelentős mennyiségű természetesen előforduló káliumot tartalmaz, a B- és C-vitamin mellett. Lehet, hogy hírneve rosszabb azok körében, akik idegenkednek erős ízprofiljától, de ez a rostokban gazdag zöldség idővel csodákat tehet a bélrendszerrel.

Endívia

A cikóriacsalád egy másik tagja, az endívia nagyon sok ásványi sót és igen sok vitamint tartalmaz, A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, valamint folsav, kálcium, kálium, magnézium, vas, cink, szelén, rost tartalma sem elhanyagolható. Viszont kalóriatartalma szinte nincs, így bátran illeszthető diétákba.

Grapefruit

A grapefruitot a benne található citromsav teszi keserűvé, túlzott fogyasztása esetén krónikus irritációhoz vezethet az irritábilis bél szindrómában vagy gyomorégésben szenvedőknél. Míg másfajta friss citrusfélékről ismert, hogy segítik az emésztést – különösen a narancsról, a citromról és a lime-ról –, a grapefruitnak különösen magas a rostösszetétele, és tele vannak vízzel, ami segíti a jóllakottság érzését a következő étkezésig.

Emellett gazdag C-vitamin forrás is, amely elősegítheti a kollagéntermelést, utóbbi kulcsfontosságú az egészséges bőr, haj és körmök számára.

Kakaó

A cukrozatlan kakaó tele van magnéziummal, káliummal, vassal és cinkkel, valamint flavonoidokkal. Utóbbi a polifenolok egy formája, amely idővel segít a szervezetnek a gyulladás elleni küzdelemben.

Emellett tele van antioxidánsokkal, és kiváló elektrolit- és ásványi anyagok, például magnézium forrás, vasat és káliumot tartalmaz, amely természetes vízhajtó.

Áfonya

Nem tévesztendő össze a feldolgozott áfonyalével, amely sok hozzáadott cukrot tartalmazhat. A bio áfonya rendkívül fanyar, így viszonylag hamar megmozgatja az emésztési folyamatot. Hozzáadhatjuk friss salátákhoz, pácokhoz vagy akár turmixokhoz is, rendszeres beépítése az étrendbe általánosságban javíthatja az emésztési zavarokat.

Kávé

A kávé keserű és fanyar, elősegíti a nyáltermelést és beindítja az emésztési folyamatot. A kutatások azt mutatják, hogy a kávé lehet a legnagyobb mértékben hozzájáruló antioxidáns bevitel az étrendben, mivel sok klorogénsavat tartalmaz, amely megakadályozza a látásvesztést vagy a vakságot az életkor előrehaladtával.

Az antioxidánsok ráadásul segíthetnek leküzdeni a gyulladást a szervezetben. Figyeljünk oda arra azonban, hogy koffeintartalmú kávét fogyasszunk, mivel a koffeinmentes kávé jóval kevesebb antioxidánst tartalmaz, és az új kutatások szerint a szűretlen kávé általánosságban megnövekedett koleszterinfogyasztáshoz vezethet.

Borsmenta

A borsmentaolajat a kutatások összefüggésbe hozták az irritábilis bél szindrómával (IBS), mint alternatív kezelési formával az emésztési tünetek enyhítésére. A 2014-ben közzétett bizonyítékok kifejezetten azt sugallták, hogy az olaj (megfelelően használva) ellazíthatja az emésztőrendszert azáltal, hogy enyhíti az izomösszehúzódásokat.

Nyitókép: Shutterstock / Paisit Teeraphatsakool