Citrom és kiwi

7+2 gyümölcs, amit érdemes reggelire fogyasztani

A kiegyensúlyozott reggeli nagyon fontos, melynek jó kigészítői a rostokban és fontos tápanyagokban gazdag gyümölcsök. Mutatjuk, mely gyümölcsöket érdemes reggel fogyasztani.

Citrusfélék

A citrusfélék – köztük a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime – kiváló C-vitamin-, rost-, kálium- és fitonutriens-források, emellett gyulladásgátló és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek, és javíthatják a szív egészségét. A grapefruit különösen nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidot, amelyről úgy gondolják, hogy elősegíti a soványság szempontjából kedvezőbb mikrobiomkörnyezet kialakulását – mondja Liz Wyosnick dietetikus a Byrdie-nek.

A grapefruit azonban nem mindenkinek való, a benne lévő fitonutriensekről ismert, hogy befolyásolják a gyógyszeradagokat, ezért ha vényköteles gyógyszert szedünk, először konzultáljunk az orvossal.

Alma

„Napi egy alma, az orvost távol tartja” – tartja a mondás. Az alma tele van rosttal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal, és kiváló forrása a kvercetin nevű flavanoidnak, amely vírus- és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és erősítheti az immunrendszert. További bónusz, hogy a kvercetin különösen hasznos lehet a szezonális allergiában szenvedőknek.

Az alma számos reggeli ételhez jól passzol, a zabpehelytől a mogyoróvajon át a joghurtig. Wyosnick azt javasolja, hogy egy tál zabpehely tetejére tegyünk párolt almát, vagy együnk almát egy szelet mogyoróvajas pirítós mellé.

Málna

A málna a különféle fitonutriensek kis erőműve, kiváló C-vitamin- és rostforrás.

Gránátalma magok

A gránátalma magja számos táplálkozási előnnyel rendelkezik: antioxidáns polifenolol-forrás, valamint tele van antocianinokkal, melyek segíthetnek megvédeni a replikálódó sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, és a prosztata-, vastagbél-, tüdő- és mellrák megelőzésének eszközeként is tanulmányozták őket, mondja Wyosnick.

A gránátalma magvak emellett koncentráltan tartalmaznak antioxidánsokat, valamint C-vitamint, K-vitamint, káliumot, rostot és folsavat.

Áfonya

Az áfonya gazdag rosttartalma mellett C-vitamint, mangánt és polifenoloknak nevezett fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és hozzájárulhatnak a szív egészségéhez és más krónikus betegségek csökkentéséhez.

Kiwi

Lehet, hogy a kiwi nem olyan népszerű, mint az alma vagy a bogyós gyümölcsök, de magas C-vitamin-tartaloma miatt segít az immunitás erősítésében, valamint magas a rosttartalma, ami növelheti a jóllakottságot, és segíthet az emésztésben is.

Sárgadinnye

Rendkívül gazdag A-és C-vitaminban, valamint káliumban és rostban, emellett nagyon magas a víztartalma is, így tökéletes lehet reggeli, ha nincs kedvünk vizet inni. A sárgadinnye viszonylag alacsony kalóriatartalmú, így nem kell aggódnunk az elfogyasztott mennyiség miatt.

Banán

Rostokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például káliumot, mangánt és magnéziumot is tartalmaz, valamint rezisztens keményítőt, amelyet a szervezetünk nem emészt meg, hanem jótékony baktériumként marad a bélrendszerben. A bélrendszer egészségének fontossága nagy szerepet játszik a szervezet számos különböző funkciójában.

Avokádó

Amellett, hogy rendkívül finom és hosszú időre kellemes jóllakottságot okoz, egészséges zsírokkal, K-, E- és C-vitaminnal, valamint folsavval van tele, illetve rosttartalma miatt tökéletes választás lehet reggelire.

Nyitókép: Unsplash / Milana Jovanov