egy gyümölcstál

Tizenegy élelmiszer,​ ami hihetetlen mennyiségű C-vitamint tartalmaz

Szervezetünknek óriási szüksége van a C-vitaminra, de mivel a saját testünk nem tudja előállítani, a lehető legjobb, ha egyéb természetes forrásokból jutunk hozzá. Tizenegy olyan ételt írtunk össze, amikkel könnyedén fedezhetjük a télen megnövekedett vitaminigényünket.


A C-vitamin többek között a kollagén előállításáért is felel, valamint segíti a szervezetünket az immunitásban és más tápanyagok felszívódásában. Emellett megőrzi csontjaink, fogaink és bőrünk egészségét, és a megfázás tüneteit is csökkenti, ésfelgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Rengeteg pozitív hatásának kiaknázásához viszont elengedhetetlen több gyümölcsöt, zöldséget és egyéb olyan ételt fogyasztanunk, amelyek vitaminokban gazdagok, szóval nézzünk is pár nagyon finom és még annál egészségesebb ételt.


1. Paprika: tele van C-vitaminnal, és nem csak a sárga változata, hanem a piros, narancssárga és még a zöld fajtája is, így ezeket is bátran fogyaszthatjuk ezzel a céllal.

2. Narancs: egy közepes narancs körülbelül 70 mg C-vitamint tartalmaz. A hasznos anyagok kinyeréséhez nem kell feltétlen megennünk, hiszen a levét kifacsarva egy ízletes üdítőt kapunk, ami a reggeli turmixunkhoz is kiválóan passzol.

gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k \u00e9s z\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Unsplash/Tom Brunberg

3. Kelkáposzta: a kelkáposzta tele van A- és K-vitaminnal, valamint folsavval is, de a C-vitamin pótlására is az egyik legjobb megoldás.

4. Brokkoli: nagyon sok hasznos anyag található benne a C-vitaminon túl is, hiszen fehérjékben és káliumban is gazdag. Rántva, nyersen és akár párolva is fogyaszthatjuk, és a közhiedelemmel ellentétben nagyon finom.

5. Kelbimbó: köretként és főételként egyaránt megállja a helyét. Salátákhoz hozzáadva egy fantasztikus kiegészítés lehet a tányérunkon, főételként pedig pirított baconnel összeforgatva tálalhatjuk.

6. Paradicsom: egy közepes paradicsom közel 80 mg C-vitamint tartalmaz. Sokoldalúságának köszönhetően egyszerűen beépíthető bármilyen reggelibe, ebédbe és vacsorába. Finom szószt tudunk belőle készíteni, valamint rengeteg hagyományos ételkülönlegességnek az alapja. Mindemellett szimpla köretként se okoz csalódást.

7. Eper: a Byrdie cikke szerint gyümölcstálakba és joghurtokba keverve igazi vitaminbombát kaphatunk, emellett egy kimondottan laktató édességet ehetünk.

8. Papaja: miután kikapartuk a magokat, ragadjunk meg egy kanalat, és élvezzük magában, joghurttal vagy a reggeli müzlink tetején.

9. Mangó: nincs is jobb, mint egy ízletes, lédús mangó! Ha zölden vásároljuk, akkor hagyjunk neki elég időt ahhoz, hogy megérjen. Kivételes A- és C-vitamin forrás.

10. Kivi: körülbelül két normál méretű kivi elfogyasztásával 130 mg C-vitaminhoz juthatunk, ami messze a legnagyobb mennyiség az összes felsorolt harapnivaló közül.

11. Ananász: természetes gyulladáscsökkentő hatása van, és hatalmas vitaminraktár van benne.


Nyitókép: Unsplash/Brenda Godinez