
4 ok, amire nem is gondolnál, pedig dehidratáltsághoz vezet
A víz, amely nélkülözhetetlen az élethez, az emberi test közel 75%-át víz alkotja. Nemcsak a sejtek felépítésében alapvető fontosságú, de a testhőmérséklet szabályozásában, az egészséges emésztésben és az elektrolit-egyensúlyban is kritikus szerepet játszik. Ha a szervezet nem kapja meg a szükséges folyadékot, dehidratálttá válhat, ami különböző formában jelentkezhet.
A dehidratáció enyhe tünetei közé tartozik általában a bőrszárazság, a szájszárazság, a szédülés, a fáradtság és a sötét színű vagy ritka vizelet. A szélsőségesebb dehidratáció súlyos szövődményei közé tartozhat a zavartság, az ájulás és a szapora légzés a megemelkedett szívverés és a sokk mellett.
A dehidratáció megelőzése nagyon fontos ahhoz, hogy testünk a lehető legjobban érezze magát és a legjobban működjön. Bár a vízfogyasztás a kiszáradás elkerülésének fontos részét képezi, nem csak ezen múlik. Íme négy meglepő ok, amiért dehidratáltak lehetünk.
1. Repülőgépen utazás
Az utazás az egészség számos területét megzavarhatja, beleértve a hidratálást is, mondja Jenna Braddock, táplálkozási szakember. A repülőgépek kabinjai ellenőrzött környezetek, ahol sokkal alacsonyabb a páratartalom, mint a tipikus levegőben. Ez hatással lehet a folyadék- és hidratáltsági szintedre, így a repülés után előfordulhat, hogy kiszáradhatunk. Bár ez nem jelenti azt, hogy nem szabad repülni, fontos a fokozott hidratálás az utazás előtt és alatt.
2. Túlzott mennyiségű hozzáadottcukor-bevitel
Fotó: Unsplash
A túlzott hozzáadott cukorfogyasztás az egészség több területére is hatással lehet, még a folyadékbevitelre is. Maggie Moon, Los Angeles-i regisztrált dietetikus szerint:
„A [magas hozzáadott cukortartalmú] üdítőitalok fogyasztása dehidratációhoz vezethet. Talán ellentmondásosnak hangzik, mivel az üdítő folyékony formában van, de a túlzott [hozzáadott] cukorfogyasztás arra késztetheti a sejteket, hogy a szervezetbe öblítsék a vizet, hogy segítsenek helyreállítani az egyensúlyt. Ez viszont gyakori vizeléshez vezethet. Mindezek következtében a szervezet kiszárad”.
Bár még több, embereken végzett vizsgálatra van szükség, de vannak állatkísérletek, amelyek alátámasztják Moon állítását. Egy régebbi tanulmány szerint az üdítőital-szerű itallal történő rehidratálás rontotta az állatok dehidratáltságát, miközben súlyosbította a vesekárosodással járó dehidratációt.
Ez is érdekelhet: 7 jel, hogy titokban dehidratált vagy
3. Alkoholfogyasztás
Az alkoholfogyasztás dehidratációhoz vezethet, „különösen, ha nem étellel és más italokkal együtt fogyasztjuk”, mondja Braddock. A kutatások azt mutatják, hogy az alkohol elnyomhatja a vazopresszin nevű hormont, amely a víz megtartására hat a szervezetben. Ez viszont hatással lehet a vizeletürítésre.
„Ez a hatás növeli a vizelet mennyiségét, amit termelünk, és ezért többet kell [mosdóba[ mennünk. Ha iszol és részeg vagy, lehet, hogy nem vagy ráhangolódva arra, hogy sokat pisilsz, és vizet kell innod. Nagyszerű stratégia, ha alkoholfogyasztást tervezel, hogy először jól hidratálj, majd az italokat egy pohár vízzel váltogasd”
– mondja Braddock.
4. Betegség alatti hidratálás
Betegség idején a szervezet gyakran fokozott folyadékveszteséget tapasztal az olyan tünetek miatt, mint a láz, izzadás, hányás vagy hasmenés. A víz létfontosságú szerepet játszik az olyan alapvető testi funkciók fenntartásában, mint a hőmérséklet-szabályozás, a tápanyagszállítás és a salakanyagok kiürítése. Betegség esetén ezek a folyamatok megterhelőek lehetnek, és az elégtelen folyadékbevitel gyengítheti az immunválaszt, ami lassítja a gyógyulást.
A betegség alatti fokozott vízbevitel segít pótolni az elvesztett folyadékot, támogatja a gyógyulást, és segít, hogy a szervezet kiegyensúlyozott maradjon, és felkészült legyen a fertőzés hatékony leküzdésére.
Tippek a kiszáradás megelőzésére
Bár az egyes stratégiák különbözően működnek mindenkinél, tartsuk szem előtt ezeket a Braddock és Moon által adott tippeket:
- Tartsunk egy vizes palackot megtöltve az éjjeliszekrényünkön. Reggel, ahogy felkelünk, igyunk belőle és ha tehetjük, egész nap vigyük magunkkal, akár az otthonunkon belül.
- Kössük össze más szokásokkal. Állítsunk fel egy új szabályt, amely a kis mennyiségű vízfogyasztást egy másik, gyakran végzett tevékenységhez köti. Ez úgy nézhet ki, hogy minden alkalommal, amikor leülünk az asztalhoz, megnézzük a telefonunkat vagy besétálunk a konyhába, iszunk egy korty vizet.
- Tegyük a vizet finomabbá az ízek megváltoztatásával, például természetes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó ízesítőket – friss citrusféléket, fűszernövényeket, bogyós gyümölcsöket vagy akár ananászmagot és mangómagot – adjunk hozzá.
- Fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, például uborkát, paprikát, salátát, paradicsomot, citrusfélét, bogyós gyümölcsöket és dinnyét.
Nyitókép: Shutterstock