Egy csésze víz a repedezett száraz talajon

7 jel, hogy titokban dehidratált vagy

A dehidratáltság alábbi mentális és fizikai jelei arra utalnak, hogy több vizet kellene innunk.

A folyadékpótlás kritikus fontosságú ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és a legjobb teljesítményt nyújtsuk. Mivel a test átlagosan 60 százalékban vízből áll (bár ez a mennyiség egyénenként változik), a működéshez számos szinten szükség van vízre.

A víz néhány fő feladata közé tartozik a salak-és méreganyagok eltávolítása, a testhőmérséklet szabályozása, az ízületek kenése, valamint a sejtek, szövetek és szervek egészségének javítása. További funkciói közé tartozik a nyáltermelés, a megfelelő emésztés és az oxigénszállítás segítése az egész szervezetben.

A nap folyamán természetes módon használunk és veszítünk vizet – izzadunk, pisilünk, kilégzünk –, és valójában nem tudunk többet termelni belőle. Ezért külső forrásokra támaszkodunk, hogy megfelelően pótoljuk. Ha több vizet veszítünk, mint amennyit beviszünk, akkor dehidratáltnak számítunk. De valószínűleg nem követjük nyomon, hogy dehidratáltak vagyunk-e azáltal, hogy nyomon követjük a vízbevitelt és a vízkibocsátást, inkább megvárjuk, amíg szomjasnak érezzük magunkat. De itt jön a csavar: ha szomjasak vagyunk, akkor már enyhén dehidratáltak vagyunk.

Bár a szomjúság a leggyakoribb jele a dehidratáltságnak, és erre feltétlenül figyelnünk kell, számos más, kevésbé nyilvánvaló módja van annak, hogy megállapítsuk, hogy vízhiányosak vagyunk, beleértve néhány mentális és érzelmi jelzőt, amelyek meglepőek lehetnek. A kiszáradás mentális és fizikai jelei lehetnek a következők:

1. Rossz lehelet

A rossz leheletnek számos oka van, többek között a kiszáradás. A nyál antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és a nyálképződéshez vízre van szükség. Ha dehidratáltak vagyunk, a nyáltermelés lecsökken, mert a szervezetünknek hidratálást kell végeznie, és folyadékot kell átirányítania a fontosabb helyekre. A szagokat okozó baktériumok elleni küzdelem képessége a szánkban nem lehet hatékony [amikor dehidratáltak vagyunk], ami rossz leheletet okoz.

2. Éhesnek érezzük magunkat

Először is: nagyon is lehetséges, hogy valóban éhesek vagyunk, ebben az esetben együnk. De van, amikor azért érezzük magunkat éhesnek, vagy azért észlelünk sóvárgást (gyakran sós ételek után), mert valójában szomjasak vagyunk.

Fontos, hogy nagyon figyeljünk a testünkre, és megtanuljuk a különbséget – nem azért, mert nem szabadna ennünk, hanem mert a testünk azt próbálja jelezni, hogy vízre van szüksége. Legközelebb, ha éhesnek érezzük magunkat, de nem tudjuk biztosan, miért – talán épp most ettünk, vagy általában nem érzünk éhséget ilyenkor –, kérdezzük meg magunktól: „vajon dehidratált vagyok?”. Igyunk egy pohár vizet, és várjunk körülbelül 15 percet. Többször előfordul, hogy az emberek szomjasak, és nem éreznek tényleges étkezési kényszert. És figyelem, lehet, hogy szomjasak és éhesek is vagyunk, úgyhogy vegyünk magunkhoz egy pohár vizet és egy laktató harapnivalót.

3. Zúg a fejünk

Nincs biztos magyarázat arra, hogy miért jelentkezik a fejfájás a dehidratációval, de a szakértőknek van néhány sejtésük. Egy működő elmélet szerint az agyban található fájdalomreceptorok az agyhártyához (az agyat és a gerincvelőt védő hártyarétegekhez) kapcsolódnak. A dehidratáltság hatására a folyadék kiáramlik az agyból, ami nyomást gyakorol az agyhártyára, és ennek következtében stimulálja a fájdalomreceptorokat. Vagyis, a fejfájás egy lehetséges jele annak, hogy túl sokáig voltunk víz nélkül.

4. Nem tudunk koncentrálni

Ha nehezen tudunk koncentrálni, érdemes egy kis vizet innunk. A dehidratáció a koncentrációs képesség hiányához vezethet, ami rövid távú kihívásokat okoz a motoros és vizuális képességekkel kapcsolatos feladatok elvégzésében. Még az enyhe dehidratáltság is okozhat kognitív problémákat, ezért érdemes a nap folyamán beállítani a mobilunkat, hogy emlékeztessen az ivásra.

5. Székrekedés

A meghatározás szerint hetente háromnál kevesebb székletürítéssel jár, és gyakori az amerikaiak körében – a National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases szerint 100 felnőttből nagyjából 16-nak vannak székrekedéses tünetei. A székrekedés egyik okozója a kiszáradás lehet. A víz segíti az emésztést, és végső soron az egyik leghasznosabb kulcs a mozgás és a rendszeresség fenntartásához.

6. Mogorvaság

Míg az alváshiány nagyrészt a negatív hangulatért felelős, a dehidratáció is szerepet játszhat a lelkiállapotunk elromlásában. A dehidratáció olyan neurológiai hatásokat okozhat, amelyek ingerlékenységhez vezetnek. Tehát ha legközelebb a partnerünkre vagy a gyerekünkre haragszunk, annak talán kevesebb köze van a viselkedésükhöz, és több köze van ahhoz, hogy több vízre van szükségünk.

7. A bőrünk kevésbé rugalmas

Bár a száraz bőr nem feltétlenül közvetlen jele a hidratáltsági szintek, a bőr rugalmassága igen. Csípjük össze két ujjak a kézfejünkön, az alkarunkon vagy a hasunkon a bőrt, hogy megnézzük, gyorsan visszapattan-e a helyére a bőr? Ez egy elég hatékony módja annak, hogy megállapítsuk, dehidratáltak vagyunk-e. Ha hidratáltak vagyunk, akkor meg kell feszülnie, majd el kell engednie, és azonnal vissza kell pattannia a helyére a bőrnek. Ha viszont dehidratáltak vagyunk, a bőrünk veszít a rugalmasságából, amire szüksége van ahhoz, hogy azonnal visszapattanjon.

(Real Simple)

Nyitókép: Shutterstock