
Tényleg csodaszer a csontleves, amire olyan sokan esküsznek?
Sokan úgy gondolják, a csontok, vagyis inkább az, ami bennük rejlik jelentik az étkezés igazi kincsét. A csontleves, ami egykor háziasszonyok titkos fegyvere volt a konyhában, ma már a wellnessvilág sztárja lett.
Szuperegészségesnek tartják, olyan hírességek, mint Salma Hayek vagy Gwyneth Paltrow is esküsznek rá, hogy a húslevessel őrzik meg szépségüket és egészségüket. Még a néhai kosárlabda-legenda, Kobe Bryant is ezt fogyasztotta mindig meccs előtt.
Ez a tápanyagokban gazdag folyadék, más néven az alaplé, állati csontok és kötőszövetek (pl. porc, ín) hosszú főzésével készül (12-48 órán át). A folyamat során kollagén, aminosavak és ásványi anyagok oldódnak ki, az eredmény egy telt ízű, sós leves, amit önmagában vagy alapként is fogyaszthatunk.
A bolti változat praktikus, de a házi főzés több kontrollt ad az összetevők felett és táplálóbb is lehet. A klasszikus recept csontokat, vizet, kevés ecetet, zöldségeket és fűszereket tartalmaz.
A bőrre gyakorolt hatások
A csontleves egyik legismertebb előnye a kollagéntartalma, ami fontos a bőr, porcok, inak és csontok egészségéhez. Úgy tartják, segíthet az ízületek rugalmasságának megőrzésében és a bőr öregedésének lassításában.
Bár kutatások szerint a hidrolizált kollagén javíthatja a bőr állapotát és csökkentheti az ízületi fájdalmakat, ezek az eredmények főként étrend-kiegészítőkre vonatkoznak. A csontleves kollagéntartalma ehhez kevés, így tartós hatás inkább fehérjében és C-vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott étrenddel érhető el.
Olvasd el ezt is! Egy mennyei húsleves recept, ami egyből Mexikóba repít
Nagy ígéretek, kevés bizonyíték
A csontleves gazdag aminosavakban, mint a glutamin, glicin és arginin, melyek támogathatják a bél- és immunrendszer egészségét. A glutamin különösen fontos lehet a bélfal védelmében, és szerepet játszhat a gyulladások csökkentésében.
Bár vannak feltételezések a bélrendszer és mentális betegségek (pl. autizmus, ADHD, depresszió) kapcsolatáról, ez még kevésbé kutatott terület. A csontleves fehérjedús, alacsony kalóriatartalmú, laktató, hidratál és elektrolitokat is tartalmaz, ami hasznos lehet betegség idején.
Illsutráció
Fotó: Unsplash
Ugyan léteznek ígéretes kutatások az aminosavak jótékony hatásairól, a csontleves konkrét egészségügyi előnyeit még nem támasztják alá egyértelmű emberi vizsgálatok.
Nehézfémek
A csontlevesben főzés során nehézfémek, például ólom is kioldódhatnak, különösen gyenge minőségű csontokból. Bár néhány tanulmány utal erre a veszélyre, a kockázat főként az alapanyagok forrásától függ.
Túl sok nehézfém fejfájást, hányást, fáradtságot, hosszabb távon pedig szervkárosodást okozhat. A bolti csontlevesek gyakran magas nátriumtartalmúak, ami emelheti a vérnyomást, ezért érdemes inkább otthon elkészíteni.
A természetes glutamát egyeseknél kellemetlen tüneteket válthat ki, bár ez nem bizonyított. Fontos a megfelelő tárolás is, különben gyorsan elszaporodhatnak benne a baktériumok, és ha nem hűtjük vagy fagyasztjuk le időben a levest, emésztőrendszeri fertőzésekhez vezethet.
Figyelmedbe ajánljuk! Az ínyencek kedvence: így készíts mennyei sült krumplis karfiol levest
A csontleves tápláló és finom lehet, ha jó alapanyagokból készül, de nem csodaszer. Az egészséges bőr és test alapja inkább a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód, nem pedig egyetlen leves.
Borítókép: Madeleine Steinbach/Shutterstock