Leves fazékban és mélytányérokban

Kint hagyhatod a levest éjszakára?

Főleg, ha előtte még újra fel is melegítettük.


Alapvetően azt gondolhatnánk, hogy mivel a levest felforralták, a benne lévő baktériumok elpusztultak. Míg ez néhány baktériumra, például az E. colira és a szalmonellára igaz, más veszélyes baktériumfajok, például a botulizmust okozó baktérium, inaktív spórákat képezhetnek, amelyek túlélik a forralási folyamatot.

Amint az alaplé 54°C alá hűl, ezek a spórák kicsírázhatnak és gyorsan elszaporodhatnak.

Ha a levest egy percig újra felforraljuk, az elpusztítja az aktív baktériumokat, és ha 10 percig forraljuk, akkor a botulizmustoxin inaktiválódik. A leves vagy húsleves, amelyet egy éjszakán át hűlni hagynak, majd 10 percig újraforralják, és reggelre megfelelően behűtik, még mindig biztonságosan fogyasztható, mivel nem hűl elég hosszú ideig ahhoz, hogy a baktériumok kicsírázzanak és veszélyes szintre szaporodjanak.

Ramen leves mer\u0151kan\u00e1lban

Fotó: Unsplash


A két napig kint hagyott leves azonban szinte biztosan nagy mennyiségben tartalmaz fertőző Clostridium perfringens baktériumokat, vagy Clostridium botulinum vagy Bacillus cereus sejteket és toxinjaikat, esetleg ezek valamilyen kombinációját.

Bár még a napokig kint hagyott alaplé sem lesz feltétlenül mérgező egy alapos forralás után, az íze biztosan romlik.

A háromnapos, újraforrt húsleves még biztonságosan fogyasztható, de már több millió-milliárd elpusztult baktériummal és inaktivált toxinjaikkal fűszerezett. Elképzelhető, hogy ezek érdekes ízt adnak hozzá, de valószínűbb, hogy a baktériumok felfalták a húsleves cukrokat és pikáns aminosavakat, a levegő oxidálta és elszikkasztotta a zsírt, és a húsleves kevésbé lett ízletes.

(Kitchn)

Nyitókép: Unsplash