Pohárba öntött pezsgő

Eddig tárolható a pezsgő kibontás után


Nincs is jobb ital az ünnepléshez, mint egy üveg pezsgő. De mi van, ha csak egy pohárral koccintanánk, a többit pedig később innánk meg?


Ha nem is hosszan, de a pezsgő még másnap és általában három-öt napig tárolható felbontása után. A legjobb azonban, ha egy napon belül elfogy. Míg a borok az első kiöntéstől számítva akár egy hétig is elállnak, a pezsgőt még azelőtt el kell fogyasztani, hogy a szénsav távozna belőle, különben az ízek is eltűnnek, írja a Hamu és Gyémánt.

Ezt az állapotot viszonylag könnyen felismerhetjük, elég csak megszagolni a pezsgőt, melyben az édes aromákat ecetes szag váltja fel, és íze is savanykás lesz.

Hogy minél tovább megőrizzük a felbontott pezsgő frissességét, felbontás után azonnal tegyük a hűtőbe. A pezsgődugók ilyenkor hasznosak a szénsav bent tartásához. Sajnos a „kiskanál a palackban” technikával nem menthető meg a szénsav, de a palackot kissé hűvösebbé teheti.

A bontatlan pezsgő általában három-hét évig is eláll, az évjáratos pezsgők pedig még tovább, így egyes esetekben akár több mint egy évtizedig is tárolhatók. Az optimális tárolás érdekében a pezsgőt a hűtő helyett hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, amíg ki nem bontjuk.

Nyitókép: Shutterstock