5 dolog, amit tudnod kellene a pezsgőről!
1. Mélyhűtő helyett jeges vödör
Bár a pezsgőt valóban hidegen a legkellemesebb fogyasztani, a hirtelen hőmérsékletváltozás azonban semmiképp sem tesz neki jót. A pezsgőt jéggel, vízzel és egy kevés sóval a legkönnyebb lehűteni, így éri el a leghamarabb a tökéletes fogyasztási hőmérsékletét, ami 6-10 fok.
2. Felejtsük el a kelyheket!
A legtöbb italhoz hasonlóan a pezsgőkhöz is külön pohár tartozik, ez pedig nem más, mint a flőte. Ezekben a hosszúkás, vékony alkalmatosságokban szebben érvényesül a buborékok játéka. A jó minőségű pezsgőkben a buborékok aprók, a gyöngyözés hosszan tartó.
3. Ne töltsük tele a poharakat!
Fontos szabály, hogy a flőtéket csak 2/3-ig illik megtölteni. Egyrészt az illem szerint nem illik tele tölteni a poharunkat, másrészt pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy a pezsgő habzik, így óvatosan kell vele bánnunk.
4. Egy éven belül fogyasszuk el!
A pezsgőkben épp a frissességet kell értékelnünk, a palackos érlelésű termékek pedig már amúgy is pihentek pár hónapot. Felesleges tovább várnunk!
5. A kiskanál csak egy mítosz
Ez a trükk csak igen rövid ideig működik: a kiskanál nem képes csodákra. Csupán a palackszáj nyílásának térfogatát csökkenti, azaz kisebb felületen engedi a buborékok távozását. A pezsgők megfelelő visszazárásához, s így a szénsav megőrzéséhez a pezsgőzáró a legalkalmasabb.