Ennyi ideig tárolható a hal a hűtőben
A friss hal egy-két napig is eláll a hűtőszekrényben. Akár a helyi halkereskedésből, akár az élelmiszerboltból származik, vásárlás után a lehető leghamarabb tegyük hűtőbe. A friss halnak illatoznia kell, azonban ha a filé vagy az egész hal savanyú vagy ammóniaszerű szagot áraszt, az annak a jele, hogy ki kell dobni. A másik jel, hogy a halnak a kukába kell mennie, ha a filé szélei elszíneződnek, elsötétednek vagy kiszáradnak. Ha egész halat vásároltunk, akkor a szemének tisztának és nem zavarosnak kell lennie.
A nyers halat a hűtőben legalsó polcára tegyük, hogy minimálisra csökkentsük a keresztszennyeződés kockázatát. Győződjünk meg arról is, hogy a fridzsider biztonságos hőmérsékletre, 4,5 fokra vagy az aláb van állítva, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását.
A baktériumok gyorsan szaporodnak 4,5 és 60 fok között, amelyet „veszélyes zónának" is neveznek. Ha gyakran nyitogatjuk a hűtőszekrényt, akkor a halakat jéggel vagy jégtömlővel érdemes tárolni. Ha feldarabolt halat vagy filét rakunk a hűtőbe, hűtés előtt csomagoljuk be őket fóliába. Az egész halakat nem kell előzetesen becsomagolni.
Mennyi ideig tartható el a már megfőzött hal a hűtőben?
Három-négy napig is eláll a hűtőben. Arra figyeljünk, hogy tegyük légmentesen záródó edénybe, hogy megvédjük a hűtőszekrényben lévő szagoktól. A nyers hallal ellentétben a már megfőzött hal a hűtőszekrény bármelyik polcára kerülhet, kivéve az alsó polcot, ahol nyers húst, halat vagy baromfit tárolunk.
Hogyan kell a halat lefagyasztani?
Míg a friss és főtt hal csak néhány napig tartható el a hűtőben, felhasználhatósága meghosszabbítható, ha lefagyasztjuk. Ha nyers vagy főtt halat szeretnénk lefagyasztani, tegyük légmentesen záródó edénybe vagy fagyasztásra alkalmas zacskóba.
Feltétlenül címkézzük fel és írjuk rá a dátumot a tárolóedényre vagy zacskóra, hogy tudjuk, mikor fagyasztottuk le. A legjobb állag és íz érdekében a nyers halat nyolc hónapon belül, a főtt halat pedig három hónapon belül használjuk fel.
Nyitókép: Shutterstock / Mironov Vladimir
- Így tároljuk a hagymát, hogy ne legyen tőle büdös a konyha - IN ›
- Így tároljuk a tejet a hűtőben, hogy tovább maradjon friss - IN ›
- Ezt a 7 ételt ne edd meg a lejárati ideje után - IN ›
- Banán és halpikkely: divatvadászat környezetbarát anyagokra - IN ›
- Salátával etetik Flordiában az éhező lamantinokat - IN ›
- Gondok vannak a hazánkban árult halakkal - IN ›
- Tilos ennek az élelmiszernek a hűtőben tárolása - IN ›
- Vigyázz, komoly gondot okozhat ez a romlandó élelmiszer - IN ›
- Egy tejes turmixterméket is visszahívott az Auchan - IN ›