Koktélparadicsomok egymáson

Így tárold a paradicsomot, hogy ne legyen penészes

Az embereknek eltérő véleménye van arról, hogyan kell tárolni a paradicsomot, de mindenki ugyanazt az eredményt szeretné elérni: friss, édes, savanykás paradicsomot, amelyet minél tovább fogyaszthat és főzhet. Akár egy élénk, pikáns gazpachóhoz, akár egy finom paradicsomszószhoz használjuk a paradicsomot, vagy önmagában fogyasztjuk, érdemes tudni, hogyan kell tárolni, hogy mindig jó állapotban álljon.


Ha a paradicsom még nem érett, a legjobb, ha néhány napig a pulton tároljuk, amíg megérik. Ha megérett, vagy fogyasszuk el, vagy tegyük be a hűtőbe, hogy megőrizze a frissességét. Egy érett paradicsom körülbelül két hétig marad friss a hűtőben.

Tárolható a paradicsom a hűtőben?

Igen, de fontos, hogy figyelembe vegyük a paradicsom érettségét. A hűtés megszakítja az érési folyamatot, és senki sem szeretne ízetlen, éretlen paradicsomot enni. Ha éretlen paradicsomot teszünkl a fridzsiderbe, akkor az is marad, soha nem lesz olyan ízletes, mint amilyen lehetne. Ha tökéletesen érett paradicsomot szedünk vagy sikerül megvennünk, akkor vagy együk meg, vagy tegyük a hűtőbe.

Ami a túlérett paradicsomot illeti, mindenképpen tegyük hűtőbe, hogy lelassítsuk a romlást, és ne feledjük, a zamatos, túlérett paradicsomot felhasználhatjuk paradicsomszószokhoz, mártásokhoz, chutney-khoz és még sok máshoz. Tehát igen, alapvetően hűtőbe érdemes tenni a paradicsomot, de mindenképpen hagyjuk szobahőmérsékletűre érni, mielőtt elfogyasztjuk, mert úgy a legjobb az íze.

Hogyan tároljuk a felszeletelt paradicsomot?

Mivel a héj védi a gyümölcshúst, a paradicsomot a legjobb egészben tárolni, de ha olyan maradék paradicsomot találunk, amelyet felszeleteltél, van egy módszer, amellyel tovább frissen tarthatjuk. Szorosan fedjük le a vágott felét műanyag fóliával, és lazán csomagoljuk be a vágatlan felét. Helyezzük a paradicsomot egy kis tányérra a vágott felével lefelé, majd rakjuk be a hűtőszekrénybe. Így tárolva a szeletelt paradicsom néhány napig is eláll.

Ha teljes paradicsomszeleteket szeretnénk tárolni, például olyanokat, amelyeket szendvicsre vagy hamburgerre teszünk, tegyük őket légmentesen záródó élelmiszer-tárolóedénybe vagy jól záródó műanyag zacskóba, és tartsuk a hűtőben. Próbáljuk meg három napon belül felhasználni a paradicsomszeleteket, amíg még frissek.

Le lehet fagyasztani a paradicsomot?

A paradicsomot lefagyaszthatjuk, és a fagyasztott gyümölcsök télen nagyon jól fognak esni, például amikor az édeskés nyári paradicsomra vágyunk. Ha bőségesen van érett paradicsomunk, és nem fogjuk mindet felhasználni, öblítsük le, hagyjuk megszáradni, távolítsuk el a szárát, és fagyasszuk le egy fagyálló edényben vagy zacskóban.

Ha készen állunk az elfogyasztásra, csak dobjuk a fagyasztott paradicsomokat egy tál langyos vízbe, néhány perc után könnyedén lehúzhatjuk a héjukat. Ha fagyasztott paradicsomról van szó, akkor érdemes a főtt ételekhez, például paradicsomos tésztaszószhoz tartalékolni.