Töltött sült burgonyaleves tejföllel

Rakott sült burgonya leves a tél végi napokra

Mindössze 30 perc alatt egy krémes, kiadós burgonyalevest kapunk, melyet ízlés szerint díszíthetünk mindenféle feltéttel.

Hozzávalók

  • 4 szelet szalonna (nem vastag szelet), keresztben félbevágva
  • 1 közepes méretű sárga hagyma, apróra vágva
  • 2,5 dl alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
  • 1 liter teljes tej
  • 1 3/4 teáskanál kóser só, plusz szükség szerint több só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, plusz szükség szerint még több
  • 900 g piros burgonya, meghámozva és darabokra vágva
  • 117 g reszelt cheddar sajt, plusz több a tálaláshoz
  • 60 g tejföl
  • Finomra vágott friss metélőhagyma vagy vékonyra szeletelt újhagyma, a tálaláshoz

Elkészítés

1. Süssünk 4 félbevágott szalonnaszeletet egy rétegben egy nagy fazékban közepes lángon, félidőben megfordítva, amíg megbarnul és ropogósra sül, összesen 8-10 percig.

2. Fogó segítségével tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra. Adjunk a szalonnazsírhoz 1 apróra vágott közepes sárga hagymát. Főzzük, időnként megkeverve, amíg megpuhul, kb. 5 percig, majd növeljük a hőfokot magasra, adjuk hozzá a csirkelevest, és kaparjuk fel a fazék aljáról a megbarnult darabokat.

3. Keverjünk bele a tejet, a kóser sót és a fekete borsot. Forraljuk fel, majd a piros burgonyát, és forraljuk fel. Pároljuk, időnként megkeverve, amíg a burgonya megpuhul, 8-10 percig. Közben a szalonnát a kezünkkel morzsoljuk apró darabokra.

4. Kapcsoljuk le a hőt. Ha sima levest szeretnénk készíteni, akkor a levest szakaszosan pürésítsük simára egy botmixerrel, majd tegyük vissza a fazékba (vagy közvetlenül a fazékban keverjük össze merülőmixerrel). A darabos, sima leveshez csak a leves felét turmixoljuk, vagy törjük össze a burgonyát krumplinyomóval, amíg a leves a kívánt állagú nem lesz.

5. Tegyük vissza a levest alacsony hőfokra. Keverjük a reszelt cheddar sajtot, amíg megolvad. Kapcsoljuk le a hőfokot. Keverjük bele a tejfölt. Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük még kóser sóval és fekete borssal. Tálaljuk a morzsolt szalonnával, finomra vágott friss metélőhagymával és tetszés szerint még több reszelt cheddar sajttal díszítve.

(Kitchn)

Nyitókép: Shutterstock