
Rakott sült burgonya leves a tél végi napokra
Hozzávalók
- 4 szelet szalonna (nem vastag szelet), keresztben félbevágva
- 1 közepes méretű sárga hagyma, apróra vágva
- 2,5 dl alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
- 1 liter teljes tej
- 1 3/4 teáskanál kóser só, plusz szükség szerint több só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, plusz szükség szerint még több
- 900 g piros burgonya, meghámozva és darabokra vágva
- 117 g reszelt cheddar sajt, plusz több a tálaláshoz
- 60 g tejföl
- Finomra vágott friss metélőhagyma vagy vékonyra szeletelt újhagyma, a tálaláshoz
Elkészítés
1. Süssünk 4 félbevágott szalonnaszeletet egy rétegben egy nagy fazékban közepes lángon, félidőben megfordítva, amíg megbarnul és ropogósra sül, összesen 8-10 percig.
2. Fogó segítségével tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra. Adjunk a szalonnazsírhoz 1 apróra vágott közepes sárga hagymát. Főzzük, időnként megkeverve, amíg megpuhul, kb. 5 percig, majd növeljük a hőfokot magasra, adjuk hozzá a csirkelevest, és kaparjuk fel a fazék aljáról a megbarnult darabokat.
3. Keverjünk bele a tejet, a kóser sót és a fekete borsot. Forraljuk fel, majd a piros burgonyát, és forraljuk fel. Pároljuk, időnként megkeverve, amíg a burgonya megpuhul, 8-10 percig. Közben a szalonnát a kezünkkel morzsoljuk apró darabokra.
Fotó: Shutterstock
4. Kapcsoljuk le a hőt. Ha sima levest szeretnénk készíteni, akkor a levest szakaszosan pürésítsük simára egy botmixerrel, majd tegyük vissza a fazékba (vagy közvetlenül a fazékban keverjük össze merülőmixerrel). A darabos, sima leveshez csak a leves felét turmixoljuk, vagy törjük össze a burgonyát krumplinyomóval, amíg a leves a kívánt állagú nem lesz.
5. Tegyük vissza a levest alacsony hőfokra. Keverjük a reszelt cheddar sajtot, amíg megolvad. Kapcsoljuk le a hőfokot. Keverjük bele a tejfölt. Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük még kóser sóval és fekete borssal. Tálaljuk a morzsolt szalonnával, finomra vágott friss metélőhagymával és tetszés szerint még több reszelt cheddar sajttal díszítve.
Ez is érdekelhet: Martha Stewart sült burgonya receptjénél nincs finomabb - ez a titka
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock