Sopa de Lima mexikói húsleves

Egy mennyei húsleves recept, ami egyből Mexikóba repít

A délkelet-mexikói Yucatán-félsziget gazdag maja történelemmel rendelkezik, és gyönyörű vízpartok és dzsungelek veszik körül. Az itt található városokban gyakran találkozni citrusfákkal és a különleges lima agriával. A kívülről egy nagy lime-ra hasonlító gyümölcs íze nagyon édes, kiváló a pácokhoz, a salsa szószhoz és az alábbi, klasszikus sopa de lima-hoz.


A Sopa de Lima hagyományosan ocellált pulykából készül (a tipikus pulyka trópusi rokona, amely csak ebben a régióban található meg), de csirkecombbal is tökéletes végeredményt érhetünk el.

Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 közepes fehér hagyma, felezve
  • 1,9 alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
  • 0,7 bőrös, csontos csirkecombok
  • 9 gerezd fokhagyma, hámozatlanul, elosztva
  • 2 teáskanál kóser só, plusz szükség szerint több só
  • 15 egész fekete borsszem
  • 2 szárított babérlevél
  • 2 egész szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • 45 dkg római paradicsom
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 közepes méretű zöldpaprika, felkockázva
  • 1/2 teáskanál őrölt szömörce
  • 2 evőkanál narancslé
  • 2 evőkanál frissen facsart lime leve (1 közepes lime-ból)

A tortillához és a tálaláshoz:

  • 4,5 dl növényi olaj
  • 8 sárga vagy fehér kukorica tortilla 1-1,5 centis csíkokra vágva
  • vékonyra szeletelt lime-szeletek

A salsa szószhoz (opcionális):

  • 1/4 közepes vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1/4 közepes fehér hagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1 teáskanál kóser só
  • 1 habanero paprika, kimagozva és vékonyan felszeletelve
  • 2 evőkanál normál vagy mandarin narancslé
  • 2 evőkanál frissen facsart lime leve (1 közepes lime-ból)
  • 1 evőkanál desztillált fehér ecet
  • 1 kis csipet szárított oregánó
Sopa de Lima mexik\u00f3i h\u00fasleves

Fotó: Shutterstock

1. Vágjunk félbe 1 közepes fehér hagymát (ne hámozzuk meg). Tegyük a hagyma egyik felét (a maradékot tegyük félre a végső leveshez), a csirkelevest, a csirkecombot, 5 hámozatlan fokhagymagerezdet, 2 teáskanál kóser sót, 15 egész fekete borsot, 2 szárított babérlevelet, 2 egész szegfűszeget és 1/2 teáskanál szárított oregánót egy nagy fazékba.

2. Közepesen magas hőfokon forraljuk fel. Pároljuk, amíg a csirke át nem fő, kb. 30 percig. (Ez egy jó alkalom arra, hogy megsüssük a tortillacsíkokat és elkészítsük a salsát).Tegyük át a csirkét egy tányérra. Amikor már eléggé kihűlt, távolítsuk el a bőrt és a csontokat, majd aprítsuk fel a húst. Öntsük át a húslevest egy nagy hőálló tál fölé állított szűrőn. Dobjuk ki a szűrő tartalmát, majd tegyük az edényt félre.

3. Melegítsünk fel egy nagy öntöttvas serpenyőt közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a paradicsomot és a maradék 4 hámozatlan fokhagymagerezdet, és időnként megforgatva főzzük, amíg mindenhol el nem szenesedik, összesen 4-5 percig. Tegyük át egy vágódeszkára, majd hámozzuk meg és vágjuk finomra a félretett hagyma felét. Ha már eléggé kihűlt, hámozzuk meg a paradicsomot és a fokhagymát, majd vágjuk őket finomra.

Ha a leves után valami édeset ennénk: Igazi tavaszi édesség: Mangó sorbet

4. Melegítsünk fel 2 evőkanál növényi olajat a fenntartott edényben közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott fehér hagymát, és főzzük, amíg áttetsző nem lesz, körülbelül 4 percig. Keverjük bele a paradicsomot, a fokhagymát és 1 kockára vágott közepes zöldpaprikát. Főzzük, amíg a paprika megpuhul, körülbelül 10 percig. Ezután keverjük bele a csirkét, a húslevest és 1/2 teáskanál őrölt szömörcét. Forraljuk vissza a tűzön, majd pároljuk 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Keverjünk bele 2 evőkanál narancslevet és 2 evőkanál lime-levet. Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük kóser sóval. Tálaláskor tegyük a leves tetejére a tortillacsíkokat, a lime-kereket és a salsát, ha használunk.

5. Süssük meg a tortillacsíkokat: Melegítsük a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon 185 ºC-ra. Adjuk hozzá a tortillacsíkokat 3 adagban, és időnként megkeverve süssük ropogósra és aranybarnára, 2-3 percig. Szűrőkanál segítségével tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra.

6. Készítsük el a salsa-t (opcionális): Egy közepes tálban keverjük össze a vékonyra szeletelt vöröshagymát és fehér hagymát és 1 teáskanál kóser sót. Hagyjuk állni 5 percig, majd keverjük bele a vékonyra szeletelt habanero paprikát, a narancslevet, a lime-levet, a evőkanál desztillált fehér ecetet és egy kis csipet szárított oregánót.

(Kitchn)

Nyitókép: Shutterstock