
Egy mennyei húsleves recept, ami egyből Mexikóba repít
A délkelet-mexikói Yucatán-félsziget gazdag maja történelemmel rendelkezik, és gyönyörű vízpartok és dzsungelek veszik körül. Az itt található városokban gyakran találkozni citrusfákkal és a különleges lima agriával. A kívülről egy nagy lime-ra hasonlító gyümölcs íze nagyon édes, kiváló a pácokhoz, a salsa szószhoz és az alábbi, klasszikus sopa de lima-hoz.
A Sopa de Lima hagyományosan ocellált pulykából készül (a tipikus pulyka trópusi rokona, amely csak ebben a régióban található meg), de csirkecombbal is tökéletes végeredményt érhetünk el.
Hozzávalók
A leveshez:
- 1 közepes fehér hagyma, felezve
- 1,9 alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
- 0,7 bőrös, csontos csirkecombok
- 9 gerezd fokhagyma, hámozatlanul, elosztva
- 2 teáskanál kóser só, plusz szükség szerint több só
- 15 egész fekete borsszem
- 2 szárított babérlevél
- 2 egész szegfűszeg
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
- 45 dkg római paradicsom
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 közepes méretű zöldpaprika, felkockázva
- 1/2 teáskanál őrölt szömörce
- 2 evőkanál narancslé
- 2 evőkanál frissen facsart lime leve (1 közepes lime-ból)
A tortillához és a tálaláshoz:
- 4,5 dl növényi olaj
- 8 sárga vagy fehér kukorica tortilla 1-1,5 centis csíkokra vágva
- vékonyra szeletelt lime-szeletek
A salsa szószhoz (opcionális):
- 1/4 közepes vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
- 1/4 közepes fehér hagyma, vékonyan felszeletelve
- 1 teáskanál kóser só
- 1 habanero paprika, kimagozva és vékonyan felszeletelve
- 2 evőkanál normál vagy mandarin narancslé
- 2 evőkanál frissen facsart lime leve (1 közepes lime-ból)
- 1 evőkanál desztillált fehér ecet
- 1 kis csipet szárított oregánó
Fotó: Shutterstock
1. Vágjunk félbe 1 közepes fehér hagymát (ne hámozzuk meg). Tegyük a hagyma egyik felét (a maradékot tegyük félre a végső leveshez), a csirkelevest, a csirkecombot, 5 hámozatlan fokhagymagerezdet, 2 teáskanál kóser sót, 15 egész fekete borsot, 2 szárított babérlevelet, 2 egész szegfűszeget és 1/2 teáskanál szárított oregánót egy nagy fazékba.
2. Közepesen magas hőfokon forraljuk fel. Pároljuk, amíg a csirke át nem fő, kb. 30 percig. (Ez egy jó alkalom arra, hogy megsüssük a tortillacsíkokat és elkészítsük a salsát).Tegyük át a csirkét egy tányérra. Amikor már eléggé kihűlt, távolítsuk el a bőrt és a csontokat, majd aprítsuk fel a húst. Öntsük át a húslevest egy nagy hőálló tál fölé állított szűrőn. Dobjuk ki a szűrő tartalmát, majd tegyük az edényt félre.
3. Melegítsünk fel egy nagy öntöttvas serpenyőt közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a paradicsomot és a maradék 4 hámozatlan fokhagymagerezdet, és időnként megforgatva főzzük, amíg mindenhol el nem szenesedik, összesen 4-5 percig. Tegyük át egy vágódeszkára, majd hámozzuk meg és vágjuk finomra a félretett hagyma felét. Ha már eléggé kihűlt, hámozzuk meg a paradicsomot és a fokhagymát, majd vágjuk őket finomra.
Ha a leves után valami édeset ennénk: Igazi tavaszi édesség: Mangó sorbet
4. Melegítsünk fel 2 evőkanál növényi olajat a fenntartott edényben közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott fehér hagymát, és főzzük, amíg áttetsző nem lesz, körülbelül 4 percig. Keverjük bele a paradicsomot, a fokhagymát és 1 kockára vágott közepes zöldpaprikát. Főzzük, amíg a paprika megpuhul, körülbelül 10 percig. Ezután keverjük bele a csirkét, a húslevest és 1/2 teáskanál őrölt szömörcét. Forraljuk vissza a tűzön, majd pároljuk 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Keverjünk bele 2 evőkanál narancslevet és 2 evőkanál lime-levet. Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük kóser sóval. Tálaláskor tegyük a leves tetejére a tortillacsíkokat, a lime-kereket és a salsát, ha használunk.
5. Süssük meg a tortillacsíkokat: Melegítsük a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon 185 ºC-ra. Adjuk hozzá a tortillacsíkokat 3 adagban, és időnként megkeverve süssük ropogósra és aranybarnára, 2-3 percig. Szűrőkanál segítségével tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra.
6. Készítsük el a salsa-t (opcionális): Egy közepes tálban keverjük össze a vékonyra szeletelt vöröshagymát és fehér hagymát és 1 teáskanál kóser sót. Hagyjuk állni 5 percig, majd keverjük bele a vékonyra szeletelt habanero paprikát, a narancslevet, a lime-levet, a evőkanál desztillált fehér ecetet és egy kis csipet szárított oregánót.
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock