Ez a Michelin-csillagos séf trükkje a tökéletes sült csirkéhez
Lisa Goodwin-Allen az angliai Lancashire-ben található, Michelin-csillagos Northcote étterem és a londoni The Stafford executive séfje megosztotta a tippjeit a sült csirke készítéséhez.
Az első és legfontosabb dolog az igazán jó minőségű csirke használata – Goodwin-Allen azt ajánlja, hogya helyi hentesnél szerezzük be, és vagy szabad tartású, vagy kukoricából nevelt csirkét válasszunk.
Fontos továbbá, hogy sütés előtt 30 perccel mindig vegyük ki a csirkét a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Az alábbi töltelékrecept csak sablonként használandó – a töltelékhez bármilyen ízesítést hozzáadhatunk.
Goodwin-Allen a csirke sütésének alacsony hőmérsékletű módját preferálja, mivel így az sokkal egyenletesebben sül meg, és a hús nedvesen és zamatosan marad. Az így elkészített sült csirkében nagyon sok íz van, és szerinte a legjobb, ha megmaradunk a hagyományoknál, és a csirkét klasszikus sült köretekkel tálaljuk.
A séf sült burgonyával, sajtmártásos karfiollal és szezonális zöldséggel szokta kiegészíteni a csirkét, és a sült krumplihoz megtart valamennyit a csirke zsírjából és rácsöpögteti azt.
Goodwin-Allen hozzáteszi, hogy mindig érdemes egy kicsit nagyobb csirkét választani, mint amekkorára szükség van, így a maradékból csirkés szendvicset készíthetünk.
„llyenkor nagyszerű, hogy az egész madarat a lehető legjobban ki lehet használni, nem pazarolunk el semmit. A csodás húsleves elkészítéséhez fedje le a csirkét vízzel, és adjon hozzá egy csirkealaplé-kockát, valamint néhány puha fűszernövényt vagy aromát, és főzze 1-1,5 órán át. Én a húslevest egy finom csirkés ramen elkészítéséhez használnám. Használja a levest levesnek, és fűszerezze szójával, chilivel, gyömbérrel és citromfűvel. Adjon hozzá nyers zöldséget, például sárgarépát, újhagymát, némi maradék csirkét és tésztát, és máris tálalhatja.”
Lisa Goodwin-Allen töltött sült csirke receptje
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (1,4 kg)
- 100 g kockára vágott hagyma
- 140 g kolbászhús
- 100 g finomra vágott füstölt szalonna
- 100 g zsemlemorzsa
- 100 g vaj (olvasztott)
- 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
- 2 csipet só
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.
2. Vegyük ki a csirkéből a villacsontot úgy, hogy a csont mindkét oldalán egy kis vágást ejtünk, karcoljuk meg kicsit, hogy a csont felszínre kerüljön, majd csavarjuk meg és távolítsuk el.
3. Óvatosan szabadítsuk meg a csirke bőrét a mellről és a combokról úgy, hogy a kezünket a bőr alá dörzsöljük, és a hüvelykujjunkkal a bőr alá dörzsöljük.
4. Tegyük a kockára vágott hagymát egy kis serpenyőbe, adjunk hozzá egy csipetnyi olívaolajat, és közepes lángon főzzük 1-2 percig, amíg megpuhul. Vegyük ki, és tegyük félre.
5. Tegyük egy közepes méretű tálba a kolbászt, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet, majd adjuk hozzá a hagymát, és 2 jó csipet sót, és keverjük össze alaposan.
6. Osszuk a keveréket ketté: az első felét tegye a csirke belsejébe, a második felét pedig tegyük egy habzsákba vagy óvatosan a kezünkkel vezessük a tölteléket a bőr alá, a kezünkkel irányítva, hogy egyenletesen befedje a mellet és a lábakat, vigyázva, hogy ne szakadjon be a bőr.
7. Tegyük egy tálcára, és a sütőben 80 percig süssük. Ha megsült, vegyük ki a sütőből. Állítsuk a sütőt 200 °C-ra, és hagyjuk a csirkét 15 percig pihenni.
8. Tegyük vissza a sütőbe további 15 percre, amíg aranyszínűvé válik.
9. Vegyük ki, szeleteljük fel és tálaljuk.
Nyitókép:Shutterstock