Gordon Ramsay a 2022-es Fox Upfront rendezvényen 2022. május 16-án New Yorkban

Ettől a különleges fűszertől lesz mennyei Gordon Ramsay sült csirkéje

Sokan fordulnak Gordon Ramsay-hoz, ha felbecsülhetetlen értékű főzési tippeket keresnek, például a sült csirke készítésekor, melyhez a szakács egy nagyon jellegzetes fűszert használ.

Ahogy Gordon Ramsay a TikTok-on nemrég bemutatta, híres sült csirkéje készítésekor egy titkos fűszer összetevővel szórja meg a húst. Mielőtt megsütné, tojással vonja be a nyers csirkét, nyers húst majd szecsuáni borssal (szecsuáni paprikaként is emlegetik) is megszórja.

Ennek az ősi kínai fűszernek enyhén gyümölcsös az íze van, és furcsa, bizsergető, zsibbasztó érzést kelt a szánkban. Kicsit ahhoz hasonlít, amikor szénsavas italt kortyolunk.

Ha egy egész csirkét szecsuáni borssal fűszerezünk és sütünk meg, akkor végeredménynek puha, zamatos húst kapunk, ropogós külső réteggel. Hogy a szecsuáni sült csirke még összetettebb ízprofilt kapjon, és a bors fűszeres-zsibbasztó hatását is kihasználjuk, készítsünk tüzes pácot, amivel a nyers csirkét sütés előtt bekenhetjük.

Bár paprikának is nevezik, a szecsuáni borsnak nem sok köze van valójában a paprikához. A szecsuáni bors, vagy borsszemek a kínai Szecsuán tartományban található szúrós fáról származó szárított bogyók. Megkóstolva ezeket, azt tapasztalhatjuk, hogy valójában egyáltalán nem fűszeres ízűek. Ha szecsuáni borssal fűszerezett ételt eszünk, és az annak csípős íze van, az valószínűleg azért van, mert a fűszert csilipaprikával kombinálták.

A szecsuáni bors megkóstolásakor érzett elektromosság a szájban a borsban található részecske, a hydroxy-alpha sanshool hatásával magyarázható, amely a szájban lévő sejtreceptorokhoz kapcsolódik, bizsergető érzést adva, amikor az a nyelvez és az archoz ér.

Ez a molekula egyben azt is megakadályozza, hogy ugyanezekre a sejtreceptorokra hatással legyen a csípős ételekben található kapszaicin, a csípős paprika égető érzést adó hatóanyaga. A chili és a szecsuáni bors az ételben keveredésekor utóbbi érzéketlenné tévő tulajdonsága teszi lehetővé, hogy anélkül élvezzük a chili intenzív ízét és illatát, hogy az égetne vagy csípne. Éppen emiatt párosítják gyakran a szecsuáni borsot a csípősebb fűszerekkel.