Grillezett csirke citrommal és fűszerekkel

Ezzel az ügyes trükkel sose szárad ki a csirkemell

A sokoldalúan felhasználható és egyszerűen elkészíthető csirke ízét nehéz elrontani, annál inkább a textúráját. Gyakori problémát jelent a száraz állag, ami a hús túlsütésekor vagy akkor fordulhat elő, ha pác nélkül főzzük azt.


Egy ügyes trükkel bőséges szaftot hagyhatunk a csirkemellen. Ehhez csak egy darab sütőpapírra van szükség, amit a hús tetejére kell tenni, mielőtt a serpenyőt a sütőbe tesszük. Ez megakadályozza, hogy a csirke túl gyorsan kiszáradjon.

Egy másik módszer, hogy egy darab csirkét sütőpapírba csomagolva sütünk meg, amelyet aztán könnyen lehámozhatunk róla, ráadásul a serpenyő is tiszta marad. Mindkét módszerrel szaftos csirkét készíthetünk, amelyet zöldségekkel is kombinálhatunk.

Az extra íz érdekében szórjuk meg a csirkemellet fűszerekkel és egy kis olívaolajjal, mielőtt a sütőpapírral letakarnánk őket. A bőrös csirkénél nem érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha ropogósra szeretnénk sütni a bőrt.

A mellek azonban szárazak lehetnek, és a sütőpapír segít megtartani a nedvességet. Ez a módszer segít, hogy a a hús természetes szaftban főjön, anélkül, hogy azt megpirítanánk.

A sütőpapíros módszert, melyet száraz párolásnak is neveznek, a pulyka sütésénél is alkalmazhatjuk, és hasznos lehet, ha a csirkemellet zöldségekkel, például sárgarépával készítjük, hogy azok se legyenek szárazak.

A serpenyőt lefedhetjük, de a sütőpapír segít, hogy a sütő hője könnyebben áthatoljon a csirkén, így az egyenletesen tud átsülni.

Sütőpapír vs. fólia

Egyes szakácsok alufóliát is használnak húsok és zöldségek csomagolására és van, aki szerint az még jobb, mint a sütőpapír, mert szorosabban lehet lezárni. Az alumíniumnak van azonban néhány hátránya, például bizonyos ételekhez ragadhat, míg a sütőpapír nem.

Ha például csirke sütésekor használunk fóliát, az apróbb fóliadarabok a hús aljára tapadhatnak. Bár a fólia magasabb hőmérsékletet is kibír, így ideális bármilyen grillezett vagy sült étel elkészítéséhez, a sütőpapír jó választás a különféle sütőben sült csirkés ételekhez.