two red tomatoes in green background

4 rossz hír a paradicsommal kapcsolatban

Az egyik legtöbbet fogyasztott zöldségünk, amely egész évben elérhető a boltokban, szinte mindannyiunk hűtőjében megtalálható. Fogyasztásának azonban nem várt mellékhatásai is lehetnek.


Paradicsomleves, paradicsomos káposzta, lecsó – hiába Dél-Amerikából származik eredetileg ez a zöldség, a hagyományoys magyar konyha szinte elképzelhetetlen nélküle, de akár egy szendvics mellé vagy salátában is gyakran fogyasztjuk. Úgy tűnik, fogyasztásának néha azonban kellemetlen mellékhatásai is lehetnek – számolt be róla a vince.hu.

1. Veseproblémák

Két olyan anyagot is tartalmaz, ami a vesénkre veszélyt jelenthet: káliumot és oxalátokat – mindkettőből sokat találunk benne. A veseproblémákkal küzdőknek korlátozniuk kell a káliumbevitelüket, az oxalátok pedig segítik a vesekő kialakulását.

2. Allergia

Magas hisztaminszintje miatt problémákat okozhat a hisztaminérzékenyeknél. Elsődleges tünetei közé a a száj, a nyelv és az arc duzzanata, a tüsszögés és a torokkaparás, de akár ekcémát is okozhat a fogyasztása.

3. Savas reflux

A paradicsom kifejezetten savas, nagy mennyiségű fogyasztása után ezért gyomorégést vagy savas refluxot okozhat. Ha valaki emésztési problémáktól szenved, netán GERD-re (gasztrooesophagealis reflux betegség) utaló tünetei vannak, akkor érdemes visszavenni a paradicsom fogyasztásából.

4. Irritábilis bél szindróma

Sajnos az ebben a betegségben szenvedőknek csak fokozhatja a kellemetlen tüneteit a paradicsom fogyasztása, a héja és a magjai ugyanis irritálhatják a beleket, erős puffadást okozva. A belek szempontjából egyébként is rizikós a paradicsom: a zöldségek közül ez az egyik, amely a leggyakrabban okoz bélproblémákat.