sliced fruit and vegetables

Ez a világ 5 legdrágább zöldsége

Egyik zöldség sincs aranyozva, mégis aranyáron árulják őket. Íme, a világ 5 legdrágább zöldsége!


A Vince magazin összegyűjtötte a világ 5 legdrágább zöldségét, és azt is megfejtették, miért kerülnek ennyibe: nagyon rövid a szezon, amikor teremnek, emiatt kevés termelő foglalkozik velük, így ritkán kerülnek a piacra, akkor is magas áron.

Rózsaszín saláta

A Radicchio del Veneto pasztel rózsaszín színéről híres, Olaszországban és Franciaországban termesztik, és év elején kapható. Íze a sima radicchióhoz hasonlóan kesernyés, egyetlen fej belőle kb. 3000 Ft-ba kerül.

Yamashita spenót

Yamashita Asafumi zöldségei képezik az alapjait több sok Michelin-csillaggal kidekorált étterem menüjének is. A Franciaországban élő, japán származású zöldségtermesztő valamit nagyon tud, különleges spenótjának 4 ezer forint kilója, és csupán hét étterem kaphat belőle, mind Michelin-csillagos.

Wasabi gyökér

wsabi gyoker

Fotó:Beth Macdonald/Unsplash

Bár minden japán étteremben jár a sushi mellé a csípős, zöld pasztából, a valódi, friss wasabi, amit a jobb éttermekben reszelve tálalnak a sushi mellé, drága mulatság. Kilója 10 ezer forintba kerül, amiatt, mert kevés helyen termelik.

La Bonotte burgonya

Alapból a krumpli az egyik legolcsóbb alapanyag, amiből főzhetünk – de nem ez a típus! Megint egy Franciaországban termesztett zöldséggel van dolgunk, a La Bonotte fajtát kizárólag a francia Noirmoutier nevű szigeten termesztik, és évente csupán 100 tonna kerül piacra, és minden darabját kézzel kell betakarítani. Ennek megfelelően igen drága, csupán fél kilót kapunk belőle 50 ezer forintért.

Komlóhajtás

Bár a komlóról mindjárt a sörre gondolnánk, a hajtását azonban nem használják fel a sörfőzés során. Magas árának titka a betakarítás nehézségében rejlik: kézzel kell őket begyűjteni, és mivel össze-vissza nőnek a növényen, sokáig tart megtalálni őket, ráadásul apró méretük miatt sok is kell belőle. Íze leginkább a dióra emlékeztet, párolva vagy akár rántottába keverve fogyasztják.

A komlóhajtásból mindössze fél kiló kerül 60 ezer forintba.