Férfi a húgyúti rendszert ábrázoló tablettel a kezében. Urológiai koncepció

Prosztatarákot okozhat egy alapvető élelmiszer

Aggasztó eredményeket közöltek egy nemrég publikált kutatásban, melyben megállapították, hogy prosztatarákot okozhat egy alapvető élelmiszerünk.


A kaliforniai Loma Linda University School of Medicine intézet munkatársai által nemrég publikált tanulmány meglepő eredménye szerint azoknál a férfiaknál, akik sok tejterméket, mindenek előtt sok tejet fogyasztanak, nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák, számol be róla a vince.hu.

A kutatás során gyorsan kizárták a kalciumot, hogy az okozná a problémát, miután megfigyeltek egy olyan csoportot is, akik sokat (4 dl) visznek be ebből az elemből a szervezetükbe, de nem tejtermékekkel.

Náluk azt tapasztalták, hogy nem volt magasabb a prosztatarák aránya, vagyis nem a kalcium a felelős a megbetegedésekért. A 28 ezer észak-amerikai felnőtt férfi adatainak feldolgozásával készült cikk szintén nem talált különbséget zsíros és zsírszegény tej fogyasztása esetén.

Friss tej kancs\u00f3ban \u00e9s poh\u00e1rban, f\u00e1b\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt asztalon

Fotó: Shutterstock

A sok, vagyis legalább napi 4 deciliternyi kalciumot fogyasztó embereknél már 25 százalékkal több volt a prosztatarákos eset, mint azoknál, akik legfeljebb heti egyszer fél csésze tejet tesznek például a kávéjukba.

Magyarországon átlagosan mintegy 4500 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak. Ez az egyik legalattomosabb daganat, sokszor ugyanis már csak nagyon előrehaladott fázisban produkál enyhe és már betegségeknél is megjelenő tüneteket. Ezek közé tartozik a gyakori vizelési inger, a vizelés közben tartalmazható kellemetlen érzés, de olykor szexuális zavarok is felléphetnek.

Nyitókép: Shutterstock