Meztelen nő háta

Hogyan szabaduljunk meg a háton lévő pattanásoktól?

Bár az arc a legtöbbet emlegetett hely, de a hátunkon is gyakori, hogy pattanásokat tapasztalunk. Bár a legjobb foltkezelések egyike biztosan képes kezelni egy-két pattanást, nagyobb változtatásokat kell eszközölnünk az általános rutinunkban, hogy valóban megszabaduljunk a háton lévő aknétól.

A háti aknét gyakran használják gyűjtőfogalomként, amely a testünkön jelentkező pattanásokra utal. Akárcsak az arcon jelentkező pattanások, ez is különbözőképpen jelentkezhet a különböző embereknél. Lehetnek mitesszerek és fehér mitesszerek, ciszták vagy gyulladt piros dudorok.

De van egy bökkenő. Néha a háton lévő dudorok valójában nem is pattanások. Más kiütések utánozhatják a pattanásokat, mert pont ugyanúgy néznek ki. Lehet folliculitusunk, ami az izzadság és a szennyeződések felhalmozódása okozta gyulladt szőrtüszőkre utal, de a keratosis pilaris (KP) nevű, a tüszőket elzáró bőrbetegségre is utalhat.

Hogyan kezeljük a háton lévő pattanásokat?

Ha enyhe vagy közepesen súlyos háti pattanásaink vannak van (gondoljunk: fehér mitesszerek, mitesszerek és néhány piros dudor), valószínűleg képesek leszünk kezelni a kiütéseinket vény nélkül kapható termékekkel és néhány életmódbeli változtatással. De ha ezek fájdalmasak vagy súlyosabbak, mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyászt.

1. Ne nyomjuk ki és piszkáljuk őket

Ez talán magától értetődő, de ne kezdjük el nyomkodni, kinyomkodni és piszkálni a pattanásainkat. Ez új baktériumokat juttat be, fertőzéshez vezethet, és őszintén szólva csak ront a helyzeten. Ráadásul csak növelni fogja a sötét foltok, a hiperpigmentáció és a hegesedés kockázatát.

2. Kerüljük a szűk ruházatot

Ha tüszőgyulladással küzdünk, a bőrhöz való súrlódás csak állandósítja a problémát. És ha valóban pattanásról van szó? A dörzsölés hozzájárul a gyulladáshoz. Ezért a legjobb, ha vízálló, izzadságelvezető, laza ruházatot hordunk.

3. Ne üljünk sokáig az izzadtságban

Ha túl sokáig várunk a zuhanyzással edzés után, az növelheti a kiütés valószínűségét. Amint befejeztük az edzést, gyorsan öblítsük le magunkat. Bár a teljes zuhanyzás az egyik legjobb szalicilsavas testmosóval kiegészítve természetesen ideális, ez néha nem praktikus abban a pillanatban. Ha az izzadás után szorult helyzetben vagyunk, dörzsöljük át a testünk egy tisztítókendővel.

4. Változtassunk a zuhanyzási rutinunkon

Nézzük meg alaposan a samponunkat és a balzsamunkat. Lehet, hogy ezek tehetnek a pattanásainkról. Miközben hajat mosunk, a termék végigfolyik a hátunkon. Ha a termékeket nem a pattanásokra hajlamos bőrre tervezték, a végén eltömíthetik a pórusokat. Mindenképpen olyan samponokat és kondicionálókat keressünk, amelyek olajoktól mentesek és nem komedogénnek vannak jelölve.

Emellett érdemes a zuhanyzási rutinban olyan tusfürdőt vagy szappant használni, amely benzoil-peroxidot, szalicilsavat és/vagy glikolsavat tartalmaz. Az ezeket az összetevőket tartalmazó termékeknek segíteniük kell a kiütések tisztulásában, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Adjunk nekik jó hat hetet, hogy elkezdjenek hatni.

5. Bőrgyógyász 

Ha már kipróbáltuk a recept nélkül kapható termékeket, de a pattanások nem javulnak, vagy egyre rosszabbodnak, keressünk fel egy szakképzett bőrgyógyászt, aki meg tudja erősíteni, hogy valóban hátpattanással van dolgunk, és nem valami egészen mással, és adott esetben felírhat receptre kapható gyógyszert. Bizonyos esetekben az orvos egy helyi kendőt vagy krémet fog ajánlani, más esetekben szájon át szedhető antibiotikumokat is javasolhat.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock