alapvető ruhatár fehér szekrényben

Hogyan hozzunk létre egy téli kapszulagardróbot?

A kapszulagardrób létrehozásával nem csak fenntartható ruhatárunk lesz, de a reggeli öltözködést is megkönnyítjük.

Bár a kapszulagardrób koncepciójának középpontjában az egyszerűség áll, a nulláról elindulni és létrehozni egyet, túlterhelőnek és bonyolultnak tűnhet, különösen, ha szezonról szezonra váltunk.

A kapszulagardrób olyan ruhatárat jelöl, ahol az egyes darabokat könnyen felcserélhetjük, hogy maximalizáljuk a létrehozható öltözékek számát. Nagyon fontosak ennél a koncepciónál a jó minőségű alapdarabok, amelyek tartósak és hetente többször is viselhetők.

„A kapszulagardrób célja általában az, hogy legyen egy szűkebb gardróbod, ahol minden alkalomra vannak darabok, anélkül, hogy túlzott mennyiségű ruhád lenne, vagy olyan darabok, amelyeket csak egyszer vagy egy különleges alkalomra viselhetsz. A kapszulagardrób célja, hogy minden alkalomra legyen egy öltözéked”

– mondja Audree Lopez amerikai stylist.

Hogyan alakítsunk ki egy kapszulagardróbot?

Bár azt gondolnánk, hogy a kapszulagardrób kialakításához meg kell rohamoznunk a bevásárlóközpontokat, ez nem így van. Valójában valószínűleg elég lesz egy alapos takarítás és szelektálás a ruhásszekrényben. Ahelyett, hogy vakon vásárolnánk egy csomó új darabot, Lopez azt tanácsolja, kezdjük azzal, hogy a szekrényünkben lévő kedvenc darabjaink köré építünk egy gardróbot.

„Menj végig, és válaszd ki az egyes kategóriákból a legjobban hordott darabokat: Pólók, hosszú ujjú pólók, topok, farmerek, ékszerek, és a lista folytatható”

– mondja.

Válogassuk ki a kedvenceinket, és dobjunk ki mindent, amihez az elmúlt évben nem nyúltunk.

Fontos, hogy a személyes stílusunkat vegyük figyelembe, ne a legújabb trendeket kövessük vakon. Ha jobban kedveljük a ruhákat, mint a nadrágokat, tartsunk meg belőlük többet.

Próbáljuk meg kiválasztani a három-öt legjobb darabot minden kategóriában. Ebből kiindulva készítsünk egy listát azokról a darabokról, amelyek hiányoznak vagy amikre szükségünk van, például egy interjúra alkalmas blézer, egy klasszikus kis fekete az elegánsabb eseményekre, vagy egy mindenhez passzoló, tökéletes farmer, mondja Lopez.

Tekintsük ezeket a darabokat a szekrényünk alapdarabjainak. Amint kialakítottuk őket, kitölthetjük az üres helyeket.

Ezután Lopez azt ajánlja, hogy egészítsük ki a klasszikus stílusú darabokat, de jelenleg hiányoznak a gyűjteményünkből, mint például egy bárhova felvehető tornacipő vagy a tökéletes blézer. Végül, ha már összegyűjtöttük a darabokat, győződjünk meg róla, hogy a szükséges alkalmakra, például irodai viseletre, edzőruhára és formális lehetőségekre is vannak ruháink.

Ne feledjük, hogy a kapszulagardrób nem jelenti azt, hogy soha többé nem kell vagy szabad vásárolnunk. Egyszerűen csak megváltoztatja a gondolkodásmódunkat a ruhadarabjainkkal kapcsolatban. Olyan konkrét dolgokat kezdünk vásárolni, amelyek kiegészítik és feldobják a ruhatárunkat, nem pedig egyszeri darabokat, amelyek nem passzolnak a többihez vagy nem fogjuk felvenni 3-4 alkalomnál többször.

Hogyan igazítsuk a stílusunkhoz?

A kapszulagardróbok online gyakran ugyanazokból a darabokból állnak: Egy bézs vagy fekete nadrág, egy teveszínű kabát, fekete csizma, és a többi. Lopez szerint azonban a kapszulagardróbnak nem kell így kinéznie.

„A kapszulagardróbok népszerűségének növekedése során az emberek az alapdarabokra, a semleges színekre vagy az egyszerű sziluettekre összpontosítottak, hogy a ruhatár örökzöld legyen, és ne kövesse a trendciklusokat. De a kapszulagardróboknak nem kell csak semleges színekből állniuk. Ha sok színt vagy mintát viselsz, ezek is lehetnek a kapszulagardróbod alapjai. Végső soron a ruhatáradnak mindig tükröznie kell a személyes stílusodat, a kedvenc darabjaidat, a színeket és azokat a darabokat, amelyekhez rutinszerűen vonzódsz, amikor felöltözöl”

– magyarázza Lopez.

Nélkülözhetetlen téli kiegészítők

A különböző évszakok különböző darabokat igényelnek. A pulóverek és a csizmák inkább az őszi és téli időszakban kerülnek elő, míg a könnyű kabátok és a rövid ujjú felsők a tavaszi és nyári időszak alapdarabjai. Ahelyett, hogy idén egy teljesen új ruhatárat vásárolnánk, szorítkozzunk a kapszulagardróbunkra.

Nézzük meg, mely darabok hiányoznak, és vásárláskor tartsuk szem előtt ezt a listát, hogy céltudatosan vezessünk be új darabokat, és csökkentsük a pazarlást.

Összegyűjtöttünk néhány kedvenc téli alapdarabot, hogy könnyebb legyen átvészelni a hidegebb szezont:

  • puffer dzseki
  • bőr csizma
  • elegáns ruha
  • hótaposó
  • elegáns farmer
  • kényelmes kötött ruhák

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock