Karl Lagerfeld

​Csillagászati összegekért vették meg Karl Lagerfeld hagyatékait​

A Sotheby's France egy aukció keretein belül 13,5 millió dollárért adta el az egykori divattervező értéktárgyait, ami átszámítva több mint 4 milliárd forint. Az eladott darabok között szerepeltek a tervező vázlatai, autói és ruhadarabjai is.


Lagerfeld a Chanel és a Fendi igazgatójaként meghatározta a divatot, és vastagon ott szerepel a neve minden dizájneriskolában tanuló diák füzetében. Az eseményen 1500 nemzetközi licitáló vett részt és küzdött meg egy-egy emléktárgyért. Minden ember – aki tisztában volt Lagerfeld szakmában elért eredményeivel és újításaival – próbált valami relikviát szerezni a divattörténelem egyik kiemelkedő alakjától.

A legextrább és legtöbb licitálót csábító tételek között szerepelt Takashi Murakami portréja a tervezőről, amely 112410 dollárért kelt el (átszámítva több mint 36 millió forint); egy másik kép, Gianni Versace műve 106 227 dollárért talált gazdára (34 millió forint felett), míg a Lagerfeld macskájáról készült arcképet — a várt értéket meghaladva — 22841 dollárért vették meg, ami meghaladja a hét millió forintos értéket.

Az Artnet News írásából kiderül, hogy a ruhadarabok között kikiáltásra került a tervező ikonikus fekete blézerének több változata is, mindemellett pedig gazdára leltek csillárok, székek, tükrök valamint szőnyegek is.

„A gyűjtők, a divatrajongók és Karl Lagerfeld egyedülálló örökségének és stílusának tisztelői ezen a hétvégén fizikailag és virtuálisan is összegyűltek, hogy kifejezzék elismerésüket a világ egyik legnagyobb tervezője előtt"

— mondta Pierre Mothes, a Sotheby's France alelnöke az eladást követő ünnepi nyilatkozatában.

A hatalmas népszerűségnek örvendő aukciónak ez csupán az első alkalma volt, hiszen még legalább ugyanennyi személyes tárgy és emlék kerül majd porondra, hogy új gazdára leljen. A második forduló december 12-től kezdődik Párizsban, amin már csak online lehet majd résztvenni.

Nyitó: Instagram/altamiliana