napoleon josephine tiara aukció

Két tiarát árvereznek el Napóleon feleségének ékszergyűjteményéből

A két díszes elárverezendő diadém eredeti tulajdonosa Jozefina francia császárné, Napóleon első felesége és élete szerelme volt. Közös uralkodásuk alatt stílusuk nagy hatással volt a korszellemre.


Miután Napóleon 1804-ben Franciaország császára lett, nemcsak politikai forradalmat robbantott ki, hanem feleségével a kor divatikonjaiként kulturális forradalmat is elindítottak. Megjelenésükkel az ókori Rómát akarták megidézni, Jozefina császárné gyakran viselt lebegő ruhákat és a neoklasszikus ékszereket.

Jozefina és Napóleon házasságuk alatt közel 25 millió frankot költöttek kizárólag ruhákra. A császárné hat évig viselhette a koronát, utána elváltak, mivel nem született gyermek a házasságból.

josephine csaszarne festmeny

Fotó: Wikipedia

Az eladásra kínált darabok mind 1808-ban készülhettek, stílusuk pedig a megszólalásig hasonlít arra, amit egy akkoriban festett portréján hordott a császárnő. Az első ékszer arany és ezüst zománccal van ékesítve. Hozzá illő fésű, fülbevaló és övdísz jár hozzá.

a m\u00e1sodik tiara \u00f3ori istens\u00e9gek portr\u00e9j\u00e1val d\u00edszes\u00edtve

Fotó: Sotheby's

A másik tiara olyan ókori istenségeket és mitológiai lényeket ábrázol, mint Zeusz, Dionüszosz és Medúza, a szerencsés vásárló emellé egy övcsatot és egy övdíszt vihet haza, aminek közepén a görög mennydörgés istenének a portréja látható.

„Ezek a fenséges ékszerek minden bizonnyal a nagy Jozefina császárné, Bonaparte Napóleon felesége rangját, stílusát, kifogástalan ízlését és a klasszikus világ iránti érdeklődését idézik. Jozefina császárné sokkal több volt, mint egyszerű régiséggyűjtő. Azzal, hogy elsőként építette be ezeket a stílusjegyeket a ruhatárába, gyöngyökkel és gyémántokkal viselte őket, egy teljesen új divatot teremtett, amely a neoklasszikus formák alapján végigsöpört Párizson és a világon."

mondta Kristian Spofforth, a Sotheby's London ékszerrészlegének a vezetője.

A két ékszercsoportot december 7-én bocsájtják eladásra. A négy darabos csomag becsült értéke nagyjából 270-405 ezer dollár (84 és 126 millió Ft körül), míg a másik készletet hozzávetőlegesen 135 és 270 ezer (42-84 millió Ft) közötti áron lehet majd megvásárolni a Sotheby's London Treasures aukcióján.