Franck Muller Snoopy óra

Ezek a karóratrendek fognak uralkodni 2022-ben​

Mit fogunk jövőre viselni a csuklónkon? Összegyűjtöttük az öt legkülönlegesebb és legfontosabb óratrendet, amik megjelenésére 2022-ben számíthatunk.


Ahhoz, hogy meg tudjuk tippelni, mi vár ránk jövőre az órák világában, először egy kicsit vissza kell tekintenünk 2020-ra. Az az év a visszafogottságról szólt, inkább a hagyományos, természetes kialakítású órák domináltak a piacon. Ezzel szemben idén fellendülés következett a kreativitásban, és feltehetőleg jövőre ez egy sokkal magasabb szintet fog képviselni dizájnban és technológiában is. De milyen trendek is fognak következni?

​1. Kollaborációk a különböző márkák között

A dizájnermárkák összefogásaival egyre gyakrabban találkozhatunk a divatiparban, köztük az óratervezésben is. Ilyen eset például a Tiffany&Co. és a Patek Philippe összefogása. A hosszú évek óta tartó együttműködésük megünneplésére egy gyönyörű Tiffany-kék számlapos órát terveztek, amiből csupán 170-et gyártottak. Mi is megírtuk, hogy egyik példánya elképesztően magas áron, kétmilliárd forintért kelt el.

A következő évben szintén hasonló együttműködésekre lehet számítani, amik között előfordulhatnak váratlan párosítások is, hiszen nem lehet tudni, kivel fognak együtt dolgozni a legnagyobb gyártók— írta a Vogue.

2. Váratlan formák

Napjainkban érdeme figyelni arra, hogy az extrémebb órák bármilyen alakúak lehetnek, és az esetek kevés százalékában kerekek. Paul Mescal a British Fashion Awards-on egy harang alakú Cartier Cloche-t, Laura Dern pedig a West Side Story premierjén a Vacheron Constantin Heure Romantique-ot, egy virágos, szecessziós koktélórát hordott.

A következő szezonban valószínűleg egyre elborultabb formavilágú karórákat hordhatunk majd a csuklónkon, például a Bell & Ross az előző hónapban mutatott be egy koponya alakú kiegészítőt.

3. Több zöld árnyalat

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az — eddig elhanyagolt — zöld árnyalatok használata, ez pedig több mint valószínű, hogy folytatódni fog hónapok múlva is.

Az utóbb hetekben is több ilyen színvilágú órát jelentettek be, többek között a De Bethune is, aki kezdetektől inkább a kékárnyalatokat részesítette előnyben, valamint az Omega és a Zenith is egy-egy régebbi darabjához nyúlik vissza az új szín alkalmazásával.

4. Karakterőrület

A rajzfilm- és a képregénykultúra soha nem állt messze az óragyártástól, hiszen többek között a Rolex ikonikus darabjait is Breki, Hulk és Batman nevű színekkel látták el. Ezúttal Snoopy, a képregényes kutya van terítéken, hiszen például a George Bamford és a Franck Muller X Bamford Watch Department is felkarolta a figurát, és megjelenést szántak neki az órák számlapjain. Vajon ki lesz a következő rajzfilmhős, aki megjelenhet a luxusórákon?

5. Sportos dizájn

Idén a sportos luxusórák igazán felértékelődtek, népszerűségük pedig csak emelkedni fog az idő előrehaladtával. Ezt a trendet többek között meglovagolta a Doxa, új limitált kiadású Sub 600T Pacific darabjával, ami vintage stílusú megjelenést kölcsönöz viselőjének, köszönhetően a narancssárga kiemelésekkel ellátott kék számlapnak. Mellette pedig szorosan ott van a Vertex, ami a 2016-os felélesztése után katonai óramárkaként bemutatta első búváróráját 40 mm-es unisex méretben, és a láthatóság érdekében különleges jelölésekkel.


Nyitókép:Instagram/franckmuller_geneve