Vidám, fiatal nő agyag maszkkal az arcán, rózsaszín fal előtt

Így derítheted ki, hogy kombinált bőröd van-e

Egyes szakértők szerint a kombinált bőr a leggyakoribb bőrtípus. Míg sokan azt hiszik, hogy zsíros vagy száraz bőrük van, valójában mindkettő kombinációjáról is szó lehet. Az alábbiakban megnézzük, mit jelent a kombinált bőr, hogyan lehet megállapítani, hogy nekünk is az van-e, és hogyan lehet a legjobban kezelni.


Bőrünk sosem marad pontosan ugyanolyan, mivel könnyen befolyásolhatják a szezonális és hormonális változások. Bár ezeket a tényezőket figyelembe kell venni, van néhány határozottabb jele is annak, hogy kombinált-e a bőrünk. A Byrdie cikke szerint ezek a jelek a következők:

  • a T-zóna (homlok, az orrtól lefelé, az állig) zsíros, míg az orcák szárazak
  • a bőrünk nyáron zsírosabb, télen pedig szárazabb.
  • tavasszal és ősszel a T-zónánk zsíros, míg az orcák szárazak
  • menstruációkor bőrünkön pattanások jelennek meg, de amint elmúlik a menstruáció, a pattanások is távoznak, és a bőrünk hámlani kezdhet.

Mi okozza a kombinált bőrt?

Számos tényezőtől függ, kinek milyen a bőrtípusa, melyek közül a genetika az egyik legfontosabb faktor, és még azt is meghatározhatja, hogy mennyi zsírt termel a bőrünk, mivel szabályozza a sejttermelést. Az emberek gyakran különböző méretű faggyúmirigyekkel rendelkeznek, melyek a faggyút termelik (a fontos hidrolipid filmünk egyik összetevőjét). A túlműködő faggyúmirigyek nagyobb olajtermelést okoznak.

Egy másik fontos tényező a hormonok, amelyek miatt a bőrünk egyes területeken túlzottan zsírosodhat, míg máshol kiszáradhat. Az olajkiválasztás gyökere közvetlenül a férfihormontartalommal függ össze, és a szervezetünk erre a hormonra, illetve annak vélt egyensúlyhiányára úgy reagál, hogy túl sok olajat termel. Ezt a szüleinknek és a korunknak köszönhetjük. Amint azonban elérkezik a menopauza, a bőrünk sokkal kevesebb olajat fog termelni, és valószínűleg csak a száraz rész marad a kombináltból.

Fontos szerepe van még a környezeti tényezőknek, például a hőségnek és a páratartalomnak, mivel a bőrünk ilyen hőmérsékleten nyilvánvalóan zsírosabb. A tartósan párás körülmények hatására a verejtékmirigyek több izzadságot termelnek, így a bőr nedves és fényes lesz, míg az alacsony páratartalom hatására a bőr kiszárad, és fokozódik az érzékenység és az irritáció. Ez az oka annak is, hogy télen, amikor a fűtésszezon beindul, és a hideg elkezdi megfosztani a bőrt a természetes olajoktól, a bőrünk gyakran kompenzálja ezt, mivel a zsíros foltok normálisabbá válhatnak, az arcunk pedig száraz és hámló lesz.

Hogyan ápoljuk a bőrünket

A kombinált bőr titka az esetleges zsíros és száraz területek kezelése közötti egyensúly megtalálása. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a kombinált bőrű emberek gyakran félnek a hidratáló krémektől és a féyvédőktől, mivel ezek általában a még zsírosabb bőr kialakulásával járnak együtt. Ez valójában nem igaz, a megfelelő termékek kiválasztásával és helyes használatával valóban segíthet az olajtermelés szabályozásában.

Gyakran a legjobb, ha mindent a lehető legalapvetőbb szinten tartunk, és mindig figyelembe vesszük az érzékenységet bőrápolási rendünk kiépítésekor, olyan termékekkel a rutinban, amelyek a lehető legkíméletesebbek.

Első lépésként a felesleges olajat egy jó tisztítószerrel távolítsuk el. Keressünk olyat, amely szalicilsavat tartalmaz, hogy segítsen csökkenteni az olajlerakódást és az eltömődést. Bőrtípustól függetlenül továbbra is szükségünk lesz egy jó hidratáló krémre, ami vízbázisú, olajmentes és nem komedogén.

Míg egyes termékek segíthetnek a hidratálásban, mások kiszáríthatják a bőrünk, ezért legyünk óvatosak, amikor valami újat próbálunk ki. Emellett a gyengéd hámlasztás ajánlott, hogy segítsen a felesleges olajon vagy a hámláson. A zsíros bőrűek úgy érezhetik, hogy a több hámlasztás jobb, de a bőr túlzott szárítása irritációt okozhat, és a bőrproblémák súlyosbodásához vezethet, mivel a bőr megpróbálja kompenzálni a kiszáradást. Általában hetente 2-3 alkalommal hámlasszunk AHA/BHA lemosóval vagy hámlasztópárnával.

Ha pattanásoktól szenvedünk, egy AHA-kat és BHA-kat tartalmazó gyengéd toner segíthet, de ügyeljünk arra, hogy csak a problémás helyeken használjuk és kerüljük a száraz területeket.

Este ismételjük meg a tisztítási rutint egy olajos tisztítószerrel, majd egy olaj- és alkoholmentes tonikkal, hogy teljesen eltávolítsuk a sminket. Ezután felváltva használjunk AHA/BHA-tartalmú hámlasztót és retinoidot, bár a kettő együttes használata szárazságot okozhat. Utána ismét hidratáljunk.

Attól függően, hogy mennyire érzékeny a bőrünk, érdemes lehet különböző maszkokat használni az arc különböző területein. Használjunk agyagmaszkot a T-zónában, amely gátolja a mitesszerek kialakulását vagy válasszunk gyengédebb kaolinos agyagmaszkot, amely a szárazság megelőzését és a T-zóna túlzott zsírosodásának kezelését ígéri.

Sminkelés kombinált bőrrel

Könnyű termékeket válasszunk, hogy elkerüljük az eltömődést. Mindig készítsük elő a bőrt hidratálóval, mielőtt olajmentes alapozót, színezett hidratálót vagy ásványi alapú alapozót kennénk fel. Az ásványi alapú termékek segíthetnek megelőzni az irritációt, és mattító hatást is biztosítanak.

Ugyanígy hasznos lehet egy mattító alapozó használata is. A pattanások megelőzése érdekében pedig válasszunk olajmentes és nem komedogén termékeket.

Nyitókép: Shutterstock / WAYHOME studio