Kék pulóverből kilógó, színes körmű női kéz, kék háttér előtt

Így erősítsük a körmöket a bőrgyógyászok szerint

Ha nemrég távolítottuk el a géllakkot körmünkről, azt tapasztalhatjuk, hogy azok gyengék és törékenyek lettek, de az is lehet, hogy nem viseltünk semmilyen lakkot, csak az ősz megbolygatta körmeink állapotát. Ne ijedjünk meg, a körmeink nem javíthatatlanok. Néhány életmódbeli változtatással könnyen megerősíthetjük őket.


„Ahogyan a száraz, túlságosan igénybe vett hajat mélykondicionáljuk és kezeljük, úgy a köröm és a körömágybőr ápolása is elengedhetetlen. Tartsunk szünetet a növesztésben, amikor a körmöknek pihenésre van szükségük, és tartsuk rövidebb hosszúságon a körmöket: a rövidebb körmök kevésbé hajlamosak a törésre és a beakadásra”

– mondja Dr. Dana Stern, a körmök egészségére szakosodott bőrgyógyász.

De mi okozza a gyenge körmöket egyáltalán? Stern szerint a körömkárosodásnak két kategóriája van. Az első kategóriába a nehezen befolyásolható tényezők tartoznak, például a genetika, az öregedés és bizonyos egészségügyi állapotok, így a károsodások egy része egyszerűen elkerülhetetlen. Ennek ellenére a második és gyakoribb kategóriát a környezeti tényezők alkotják, ami azt jelenti, hogy ezek könnyebben kontrollálhatók, és ha egyszer beállítjuk őket, jelentős hatást gyakorolhatnak a problémára.

Az alábbiakban arra adunk tippeket, hogy erősíthetjük meg a körmeinket, valamint arról, hogy mit előzhetünk meg, és mit adhat hozzá a rutinunkhoz, hogy elősegítsük és fenntartsuk a körmök erősségét.

1. Viseljünk kesztyűt, ha vízzel dolgozunk

Ha a körmökre ugyanúgy gondolunk, mint a hajunkra, akkor ez nem különbözik attól, mintha a hajunkat sérült állapotban levágatnánk. A haj és a köröm is hasonló külső tényezőkre reagál rosszul, például a túl sok vízre, különösen, ha az forró.

A körmök rendkívül jól szívják fel a vizet, még jobban, mint a bőr.

„Amikor a köröm vizet szív magába, az óriási terhelést jelent a körömsejtekre, vagyis az onychocitákra, ami hámláshoz, töréshez és gyengüléshez vezethet”

– teszi hozzá Stern, aki azt tanácsolja, hogy viseljünk kesztyűt, ha mosogatunk, vízzel dolgozunk vagy kézimunkát végzünk.

2. Használjunk üveg körömreszelőt

Bár a tipikus kartonból készült reszelőket választják a leggyakrabban megfizethetőségük és a gyors munkavégzésük miatt, valójában nem a legjobb választás, ha a köröm egészségéről van szó.

„A reszelőknek mikroszkopikus nyílásaik és hasadásaik vannak a köröm hegyénél, amelyek hámláshoz, onychochitához és repedésekhez vezetnek. Az üveg vagy kristály körömreszelőket részesítem előnyben a karton reszelőkkel szemben, mert ezek nem okoznak mikroszkopikus nyílásokat vagy repedéseket, és ehelyett tiszta éleket hoznak létre a körömnél”

– magyarázza Stern.

3. Válasszuk az acetonmentes lakklemosót

Míg a körmök jólétéhez elengedhetetlen, hogy lélegezzenek, az is számít, hogyan távolítjuk el a lakkot.

A kémiai expozíciókat tekintve a lakklemosó a legnagyobb. Dr. Stern szerint az aceton különösen szárítja a körmöt, és ronthatja a törékeny körmök állapotát. Szerinte a legjobb, ha olyan kondicionáló formulákat keresünk, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a szója, és/vagy a hidratáló hatású olajak.

4. Kerüljük a formaldehidet tartalmazó körömápolási termékeket

Sok úgynevezett körömerősítő még mindig tartalmaz formaldehidet vagy formalint, olyan összetevőket, amelyek nagyon károsak a körömre, mondja Stern.

„A formaldehid kezdetben megkeményíti a körmöt; idővel azonban a köröm paradox módon törékennyé válik, és fennáll a veszélye, hogy felemelkedik vagy leválik a körömágyról.”

A formaldehid súlyos allergiás reakciókat is okozhat a környező körömredőkben, ami a bőr rendkívül irritált, duzzadt és fájdalmas állapotát idézi elő.

5. Hidratáljunk napraforgóolajjal

Tartsuk hidratáltan a körömágybőrt és a körmöt, de mindig olyan termékeket keressünk, amelyek tudományosan bizonyított összetevőkkel készültek, magyarázza Stern.

„Ha köröm- és körömágybőr-nedvesítő krémet keresünk, keressünk olyan termékeket, amelyek foszfolipidekben gazdagok, amelyek bizonyítottan növelik a köröm rugalmasságát, így harcolnak a törékenység ellen. Masszírozzuk be [a terméket] a körömágybőrbe naponta többször is, ha pedig sokat mos kézzel, akkor minden egyes mosás után.”

Foszfolipideket találunk a napraforgóolajat és brazil dióolajat tartalmazó termékekben: Stern szerint mindkét olaj különösen gazdag foszfolipidekben.

6. Kezeljük a körmöket glikolsavval

Végezetül mindenképpen keressünk olyan körömkezelést, amely glikolsavat tartalmaz, mivel az bizonyítottan olyan összetevő, amely megfiatalítja a törékeny körmöket, mondja Stern.

A glikolsav lebontja a körömkeratin diszulfidkötéseit, [ami] a köröm fokozott hidratáltságához vezet. Mi több, a glikolsav humektánsnak számít, ami azt jelenti, hogy segít a körmöknek megtartani a nedvességet. Emellett a glikolsav azért is hasznos, mert lényegében minden körömnek egy mini hámlasztást.

„Ahogyan a bőr esetében is végzünk hámlasztást, hogy eltávolítsuk az elhalt sejtek felszíni rétegeit, ez a stratégia a körömre is alkalmazható. A felszíni onychociták sérült rétegeinek eltávolításával lehetővé válik a köröm hidratálását és megerősítését segítő összetevők felszívódása.”

Éppen ezért „körömhámlasztás” akár bőrgyógyász rendelőben, akár otthon is elvégezhető, teszi hozzá Stern.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock