minimalist photography of open door

A legnagyobb hiba, amit mindenki elkövet az első otthona berendezésekor

Életünk első saját lakását berendezni hatalmas élmény, és nagy büszkeség, amikor végre befejezzük. Vannak azonban tipikus hibák, amit a kezdő lakberendezők szinte mindig elkövetnek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!


​Hihetetlenül boldog érzés, amikor végre megkapjuk a kulcsokat életünk első saját otthonához, érthető, hogy szeretnénk minél hamarabb beköltözni. Ezért sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlságosan siettetik a berendezést és a dekorálást.

Eldobható dolgokat veszünk

Ráadásul ezekben az esetekben általában a rendelkezésre álló büdzsé sem túl magas, így a tulajdonosok hajlamosak gyorsan kevésbé jó minőségű, de könnyen elérhető darabokkal teletömni a lakást, ami viszont így nélkülözni fogja az egyediséget. Az ezzel teljesen ellentétes felfogású "slow design" fogalma hatalmas népszerűségre tett szert az elmúlt években: csak olyan bútorokat és kiegészítőket vegyünk meg, amikbe igazán beleszerettünk, tartós anyagból készültek, és biztosan vagyunk benne, hogy hosszú évekig kiszolgálnak majd bennünket. Pénztárcabarát megoldás ehhez antik vagy használt dolgokat levadászni az interneten. És nyugtassuk meg magunkat, hogy akkor sem történik semmi, ha nem egy teljesen bebútorozott lakásba költözünk be, hanem az alapok mellé szép lassan szerezzük be a többi bútort.

Megismerjük a tér és benne a mi igényeinket

home office

Fotó: Michael Soledad/Unsplash

Ha már egyszer benne élünk a lakásban, sokkal jobban látni fogjuk, mit kíván meg a tér. Lehet, hogy lesz a kanapé mellett egy furcsa, üres lyuk, ahová kell még egy kisasztal, de az is lehet, hogy az oda tervezett dohányzóasztalnak mégsem lesz elég hely, vagy a mérete nem passzol oda a gyakorlatban, hiába tűnt elméletben pont jónak. Az ott töltött első hónapokban kialakulnak a kedvenc zónáink is a lakásban, hogy hol szeretünk a legjobban pihenni egy könyvvel a kezünkben, ha otthonról dolgozunk, akkor ezt a lakás melyik részében tesszük a legszívesebben. Ha nincsenek még teljesen fixre berendezve ezek a helyek, akkor könnyedén alakíthatjuk át a funkcióikat az újonnan kialakult szokásainknak, igényeinknek megfelelően.

Mivel kezdjünk?

Van néhány alapvető berendezési tárgy, amelyeket érdemes először megvenni, hogy a többi tárgyat ezek köré rendezhessük már. Ezek inkább a nagyobb bútorok, mint az ágy, a kanapé, az étkezőasztal, a funkciójuk miatt is ezekre nagy szükségünk van, ráadásul méretileg is jelentősek, így alapvetően befolyásolják a térkiosztást. Érdemes ezekre tartogatni a büdzsénk nagyobbik részét, hogy ezekből jó minőségűt vehessünk, hiszen ezek többnyire a következő évtizedben fontos szerepet töltenek be az otthonunk és a családunk életében.

Ha beleszeretünk valamibe

person in blue denim jeans standing on white blue and red area rug


Fotó: Sina Saadatmand/Unsplash

Az első lakásunk berendezésekor rengeteg időt fogunk tölteni online és offline lakberendezési boltokban. Ezt nem lehet megúszni, hiszen ismernünk kell a kínálatot ahhoz, hogy abból szép lassan leszűrjük, hogy milyen stílust szeretnénk kialakítani magunknak, és megismerjük az árakat is. Ha belebotlunk valamibe, amibe nagyon beleszeretünk, viszont ez egy látványos statement darab, akkor se ijedjünk meg! Ha például ez egy szőnyeg, akkor vegyük meg, és koordináljuk ehhez a többi tárgyunk színét, legyen ez a szőnyeg az inspiráció az egész szoba vagy akár a teljes lakás berendezéséhez. Ezért nem érdemes idejekorán megvenni egy rakás színes párnahuzatot, csak mert tetszenek, később nem biztos, hogy illeszkedni fognak az enteriőr hangulatához. Előbb a fontosabb, nagyobb, drágább dolgokat kell kipipálni.

Nem baj, ha meggondoljuk magunkat!

Az első otthonunk berendezése igazi önismereti folyamat is, hiszen első alkalommal fejezhetjük ki a stílusunkat egy ekkora területen. És az se baj, ha menet közben meggondoljuk magunkat, vagy akár egy teljesen más irányba szeretnénk menni, egy kis munkával különösebb anyagi veszteség nélkül megúszhatjuk. Használjuk az online piactereket, egy szépen befotózott bútorra vagy kiegészítőre seperc alatt lecsapnak, és ha újszerű állapotban van, akkor egész jó árat kérhetünk érte, amiből aztán vehetünk valami mást.


Nyitókép: Philipp Berndt/Unsplash