Parfümös üvegek rózsaszín háttér előtt

Piacra dobták a világ első levegőből készült illatát

A levegőből készült illat a legtapasztaltabb parfümhasználók számára is újdonságként szolgál, és pontosan erről szól az Air Eau De Parfum.


Egy jó parfüm képes megbabonázni mind a viselőjét, mind azokat, akik csak úgy mellékesen megérezték az illatát. Az ámbra meleg jegyei, az édes illatú virágok, a citrusfélék, a fák és a pézsma csak néhány illat, amelyekhez vonzódunk, amikor a következő jellegzetes illatunkat keressük. De egy levegőből készült parfüm? Egészen meglepő!

Az Air Eau De Parfum, mely 2021 végén debütált először a szépségiparban, i nnovatív technológiával készült, a levegőből állít elő alkoholt. A minimalista dizájn és az illat megközelítése tökéletes esztétikája a mai digitális kultúrának. Érkezése azonban egy jogos kérdést vetett fel: Pontosan milyen illata van a levegőnek, ha van egyáltalán?

Az Air Company és az illat társalapítója, Gregory Constantine elmondása szerint az etanolgyártási technológiát hasznosító illat kifejlesztése mindig is a cége célja volt. Miután már gyártottak kézfertőtlenítőt és vodkát, az Air Eau De Parfum volt a következő innováció a vállalat számára, de ezt megfelelően kellett kivitelezni. Constantine azt akarta, hogy az illat finom, mégis élénk, hívogató, friss, meleg, és ami a legfontosabb, fenntartható legyen. De hogyan is jött létre a parfüm?

Az Air Company szén-dioxid-technológiával foglalkozó vállalat 2019-ben indult azzal a küldetéssel, hogy megváltoztassa a klímaváltozás okozta környezeti problémákról való gondolkodásunkat és a velük szembeni küzdelmet.

„A fenntarthatóság a vezérelvünk, és az ethoszunk az éghajlatváltozás lendületének lassításában rejlik”

– mondta el Constantine a Byrdie-nek.

Az Air Company egyedülálló technológiája révén a légkörből származó szén-dioxidot ultrafinomított alkoholokká alakítja át, amelyekből számos fogyasztási cikket lehet előállítani. Így természetesen egy illatszer, amely ezt a technikát használja, tervben volt.

Az Air Eau de Parfum illatát megvizsgálva, nem találni a legtöbb kölniben gyakran előforduló természetes illóolajok használatát. Ehelyett ez a gendersemleges illat szintetikus illatanyagokból készül, 100 százalékban megújuló energiaforrások felhasználásával.

„A szénátalakító technológiánk a felfogott szén-dioxidot szennyeződésmentes alkoholokká alakítja át. Onnan az alkoholt vízzel és különböző illatanyagokkal formulázzuk, hogy létrehozzuk a végső illatot”

– mondja Constantine.

A tudomány azonban csak egy része ennek az egyedülálló parfümnek. Az Air Company a brooklyni Joya Studio illattervező céggel együttműködve fejlesztette ki a jellegzetes illatot, hogy egy nemek nélküli illatot hozzon létre.

„Úgy terveztük ezt az illatot, hogy mindenkin más illatú legyen.Tehát amikor az összetevők kidolgozására került sor, az volt a célunk, hogy azok szokatlanok legyenek”

– mondta Constantine.

A parfümben megtalálni a narancshéj és a fügelevél illatát, valamint a jázmin, az ibolya, az azálea és az édesvíz jegyeit, alapja pedig a púderes pézsma dohányillat.

Az Air Company küldetéséhez hűen az illat természetes helyett szintetikus illatanyagokkal készült. Ez a tudatos döntés csak egy volt az Air Eau de Parfum gyártásának számos fenntartható törekvése közül, beleértve a csomagolást is.

„A termék dizájnját tekintve minimalista, címke nélküli üveg kialakítását tűztük ki célul - ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét és helyezve a hangsúlyt az alaptermékre”

– mondta el Constantine.

Az 50 ml-es üvegpalackok három különböző kupakvariációban kaphatók: magasfényű króm, szatén kivitelben, valamint kupak nélküli opcióval, ami még kisebb környezeti hatást jelent. A palackokat úgy tervezték, hogy a kiürítés után újra lehessen őket használni.

Costantine hozzáteszi, hogy a csomagolás és az összetevők beszerzése nem az egyetlen olyan Air Eau de Parfum elem, amely a fenntarthatóságban gyökerezik, a kölnit előállító technológiájuk működésén túlmenően a rendszerük 100 százalékban hasznosítja a szén-dioxid-ellátásukat, így biztosítva, hogy semmi sem kerül vissza a légkörbe.

Minden egyes üveg illat, amit létrehozunk, megakadályozza, hogy 36 gramm szén-dioxid kerüljön a légkörbe.”

Az Air Eau de Parfum márciusban kerül a boltok polcaira, jelenleg előrendelhető, az ára 220 dollár (kb. 74 ezer forint).

Nyitókép: Shutterstock / images and videos