Egy ágyban fekvő nő

A mostani szépségideál a legkárosabb a nők mentális egészségére

A szépségideálok időről időre változnak, a jelenlegi átlendülés pedig a kutatók figyelmét sem kerülte el. Egy vizsgálat során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb nő mind a mai napig hatalmas nyomást érez, hogy elérje a — szinte lehetetlen — álomalakot.


Mint minden eddigi generáció, a mostani is egy elérhetetlen szépségideált állított fel. Az eddigi karcsú alak helyett a homokóraszerű derék elérése lett sokak álma. Ezt a kanadai York Egyetem kutatói is észrevették, és azt szerették volna megtudni, hogy a nők mit gondolnak a változásról, és a szépségideálokat látva miként alakul saját testképük.

A kutatás során három különböző testtípust mutattak az önkéntes hölgyeknek: teltkarcsú, vékony és fitt. A résztvevőket ezután arra kérték, hogy mondják el véleményüket a mutatott képekről, majd az azok által előidézett érzéseiket is osszák meg — írja a Marie Claire.

A homokóra testideált nagy fenékkel és combokkal, valamint keskeny derékkal és lapos hassal jellemezték. Vékony alkatúnak azt minősítették, aki karcsú volt, lapos hassal és kis derékkal, míg fittnek azt tartották, aki tónusos és sportos vonalakkal rendelkezett.

Mindhárom típus csökkentette az alanyok elégedettségét a testükkel, de legjobban az első kategória tántorította el őket saját formájuk elfogadásától. Ez azt jelenti, hogy bár sokak szerint lassan elmozdulunk az irreális elvárásoktól, valójában ugyanott tart a társadalom ebből a szempontból, mint évekkel ezelőtt, csupán egy kicsit változtak az idomok.

A nőkre jelenleg a legtöbb nyomást az helyezi, hogy a homokóra testalkattal rendelkező személyek azt állítják, plasztikai beavatkozások nélkül érték el megjelenésüket, pedig több évnyi megfelelő étkezés, edzés és a természetes genetika nélkül rettenetesen nehéz eljutni addig a célig. A lehetetlenségérzet minden eddiginél nagyobb önbizalomhiányt eredményez a nők körében.


Nyitókép: Unsplash/Oleg Ivanov