Fiatal nő gombolja az ingét

Szóval ezért vannak a gombok az ing másik oldalán a nőknél

Előfordult már veled, hogy egy férfiinget húztál magadra, majd meglepődtél, hogy a gombja a másik oldalon vannak, mint a női ingeknél? Ez nem véletlen, ugyanis a férfi és női ingek gombjai ellentétes oldalon vannak elhelyezve. De mi ennek a pontos oka?


A férfiak inggombjait már ősidők óta az ing jobb oldalára varrják, míg a nőkét a bal oldalra. Érdekes módon, annak ellenére, hogy a gombok elhelyezkedése évszázadok óta változatlan, nincs egyetlen hivatalosan dokumentált oka sem annak, hogy miért különbözik a két nem inge. A divattörténeti szakértőknek azonban talán sikerült találniuk egy ésszerű magyarázatot.

Gombok, mint a gazdagság jele

Az Encyclopedia Brittanica szerint a gomblyukakat a 13. században találták fel, és a 14. században már közvetve jelezték viselőjük társadalmi státuszát.

„Az arany, ezüst és elefántcsont gombok viselése a gazdagság és a rang jelképe volt”

– idézi a kiadvány.

Natalie Hicks, az Our Visn nevű ruhagyártó cég tervezője szerint „a gombok, mint stílus- és dizájnelem, nem pedig a gazdag nők számára voltak fenntartva, akik gyöngyökből és drágakövekből készült darabokkal akarták feldíszíteni fényűző textíliáikat”, míg mások kötényszerű tunikákat választottak, amelyekbe csak bele kellett bújni, nem kellett gombolgatni.

Miért számít, hogy melyik oldalon helyezkednek el a gombok?

A HuffPost által megkérdezett szakértők elmélete szerint ez valószínűleg összefügg az illető társadalmi rangjával, különösen, ha nőről van szó.

„Régen az öltözködés nagy dolognak számított, különösen, ha valaki gazdag volt”

– magyarázta Scott Liebenberg, a Tapered Menswear vezérigazgatója.

„A hölgyeknek gyakran voltak szobalányaik, akik segítettek nekik öltözködni, így a bal oldali gombok megkönnyítették a jobbkezes segítők dolgát.”

A férfiak ezzel szemben többnyire maguk öltöztek, mondta Liebenberg, és a jobb oldali gombok általában megkönnyítették az öltözködésüket.

Hicks egyetért ezzel az elmélettel:

„A nemes nők nehéz textíliákat viseltek, és a ruhák akár hatrétegűek is lehettek, így egy szolga vagy kísérő segítette őket a többrétegű, alsószoknyából, melltartóból, fűzőből és egyéb alsóruházatból álló ruhájukba. A gombokat ezért a férfiruháknál megszokottal ellentétes irányban varrták fel, mivel a kísérő az úrnője előtt állt, és gyorsan felöltöztette vagy levetkőztette őt”

– magyarázta.

Összegezve tehát, a gombokkal ellátott ruhák birtoklása - legalábbis amikor először feltalálták őket - a gazdagság jele volt. Különösen a nők számára ez a gazdagság jelentette azt is, hogy képesek voltak szolgákat alkalmazni, akik minden reggel segítettek nekik felöltözni.

Ennek eredményeként sok gombos ruhát úgy készítettek, hogy a gombok a ruha bal oldalán voltak, hogy az általában jobbkezes cselédek könnyebben ki és betudják gombolni a ruhát.

De miért nem változott ez a 13. század óta?

Ma már a gombok megjelenése egy ruhadarabon nem ad okot semmilyen feltételezésre a viselője esetleges anyagi helyeztéről. De akkor miért vannak még mindig másik oldalon a két nem gombjai?

„A 19. században a gombok a varrási technológia fejlődésének köszönhetően egyre inkább beépültek a mindennapi női ruházatba”

– magyarázta Hicks.

„A férfi és női ruházat közötti különbség a gombok elhelyezésében lényegében a 13. századból maradt fenn, amit soha nem korrigáltak. A tervezők új megjelenéseket hoznak létre, de a régi minták alapján. Nincs azonban konkrét bizonyíték arra, hogy miért van ez még mindig így.”

Az ok azonban valószínűleg a divat hagyományokra való támaszkodása lesz. Hiszen a stílus fejlődik, de az általános minták ugyanazok maradnak.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)