Barna hajú nő fél arca kisminkelve

7 szörnyű dolog, ami akkor történhet, ha nem tisztítod sminkecseteidet

Nem beszélünk róla eleget, pedig irtó fontos a sminkecseteink megfelelő tisztítása és kezelése. Sajnos súlyos gondokat okozhat, ha nem figyelünk oda a megfelelő higiéniára a sminkeléseink során használt kiegészítőknél. Ha nem tisztítod őket rendszeresen és megfelelően, akkor az ezekhez a problémákhoz vezethet - az utolsó biztosan sokkolni fog.


Eltömődött pórusok

Az nagyszerű, hogy nem az ujjaiddal applikálod fel a sminkedet az arcodra, ezzel szét tapogatva a pórusaidat. Azonban, ha nem tisztítod megfelelően és rendszeresen azokat az ecseteket, amiket a smink felviteléhez használsz, akkor a szennyeződéseket és baktériumokat az arcodról a sminkedre és a sminkedről az arcodra kenegeted. Ezáltal a pórusaidat eltömíted, ami mitesszerekhez és pattanásokhoz vezethet. Ha mindent jól csinálsz a bőrápolási rutinodban, egészségügyileg is rendben vagy, de a pórusaid továbbra is eltömődnek, akkor az ecseteid lesznek a hibásak.

Fertőzések

A napi használat során a sminkecsetek felhalmozhatják az elhalt hámsejteket, szennyeződéseket és baktériumot az arcunkról. Ezek között a baktériumok és szennyeződések között olyan komolyak is meghúzódhatnak, mint például a staphylococcus, a streptococcus és az e coli nevezetű gombák és vírusok. Ha ez önmagában nem lenne elég ijesztő

Rosszabb smink

Az a legnagyobb oka elsősorban annak, hogy ecsetet választunk a sminkeléseinkhez, hogy egyszerűbben, szebben tudjuk vele eldolgozni a festékeket. De ha nem tisztítod megfelelően és még a múlt heti rászáradt sminket is felviszed az arcodra az eszközöddel, akkor a végeredményed se lesz olyan szép, mint egy tiszta ecset segítségével.

Irritált bőr

Nem véletlenül készítenek puha ecseteket a sminkeléshez. Bőrünknek nem tesznek jót a durva sörték. Azonban ha sokáig nem tisztítod, akkor az ecset sörtéi összeállhatnak, ami egy durvább érzést eredményez, ami könnyedén irritálhatja bőrünket.

Ráncok

Ez így igaz. Egy újabb rossz szokás, ami ráncokhoz vezethet. A piszkos sminkecsetek a szabad gyököket oxidációs stressznek tehetik ki, ami a kollagén és az elasztin lebomlását okozza, és idő előtti öregedéshez vezethet.

Pénzkidobás

A nem megfelelően kezelt és ápolt ecsetek sokkal hamarabb tönkre mennek, mint tisztított társaik. Ezáltal hamarabb kerülnek kukába is, mi pedig vehetjük a következő eszközt. Inkább tartsuk tisztán a már jól bevált ecseteinket, hogy sokáig szolgálhassanak minket.

Bogarak

Igen, jól olvasod. Egy brit szépségszakértő a közösségi médiában mutatta be követőinek, hogy sminkszivacsán egy kis bogarat talált, majd felnyitotta azt és a szivacs belsejét ellepték az apró rovarok. A látvány elég gyomorfogató volt. Ezek után sincs 10 perced hetente a sminkeszközeid kitakarítására?

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: GH