Modellek sétálnak a kifutón az AADNEVIK bemutatóján a 2023. februári londoni divathéten

A londoni divathét modelljei soványabbak, mint valaha - hová tűnt a testpozitivitás?

Köztudott, hogy a divatipar szereti a meglehetősen vékony modelleket. Ez a probléma széles körben ismert és jól dokumentált, emellett tiltakozások, petíciók és kampányok hívták fel rá a figyelmet. Bár a kifutón egyre többet látni átlagos méretekkel rendelkező modelleket, a 2023-as londoni divathéten keresve sem lehetett találni ilyet.

Olivia Petter újságíró Independent-ben megjelent cikkében ír arról, hogy miután az elmúlt nyolc évben részt vett a Londoni divathéten, és végtelen számú történetet hallott arról, hogy a modellek éheztetik magukat a bemutatók előtt, vagy azt mondták nekik, hogy két nap alatt dobjanak le egy ruhaméretet, hogy részt vehessenek egy bemutatón, egyre inkább aggasztónak találja a kifutó modellek egészségét és jóllétét, valamint a más testalkatok képviseletének hiányát.

„Ami azonban még ennél is aggasztóbb, hogy úgy tűnik, senkit sem érdekel. Legalábbis annyira nem, hogy bármit is tegyen ellene”

– írja.

Bár látszólag olyan problémáról van szó, amely már elindult a megoldás útján – hiszen egyre többet beszélünk a testpozitivitásról – még nagyon messze vagyunk a pozitív végeredménytől. Tény, hogy több modell is nyíltan beszélt a jelenségről, akikkel a múltban rosszul bántak, vagy hogy a márkák megnövelték a méretválasztékukat és minden eddiginél több plus size modell kap szerepet a show-kban, a legtöbb modell még mindig extrém módon vékony.

Petter szerint a modellek az idei szezonban extra vékonyak, és szerinte nincs egyedül ezzel a véleménnyel.

Az egész iparágban hasonló zúgolódás volt tapasztalható az elmúlt időszakban. Néhány héttel ezelőtt Vanessa Friedman, a New York Times divatigazgatója a következpt írta ki Twitter-oldalán:

„Még engem is zavart Jason Wu sok modelljének extrém soványsága a bemutatóján.”

Miután a tweetre több száz válasz érkezett, később pontosított:

„Életem során rengeteg étkezési zavarral küzdő emberrel és rengeteg természetesen vékony emberrel is találkoztam már, és a kettő közötti különbséget nem nehéz felismerni. Elmondhatom, hogy a modellek közül legalább ketten ebbe a kategóriába estek. A lényeg nem az volt, hogy megszégyenítsük a modelleket, hanem hogy felhívjuk a figyelmet a problémára. Tényleg úgy gondolom, hogy itt az ideje, hogy a divat tükrözze a teljes ruhahordó népességet, faj, nem, méret és életkor szerint.”

Friedman tweetje rávilágított a probléma egy részére. Mint tapasztalt iparági ízlésformáló, hozzászokott ahhoz, hogy nagyon vékony nőket lát a kifutón; hogy ezt szóvá teszi, az jelent valamit.

Petter szerint ez határozottan olyasmi, amit ő is normalizált az évek során.

„Idővel az ember annyira immunissá válik arra, hogy a modellek vékonyak, hogy már nem is ismeri fel. Ez annak ellenére van így, hogy sok ismerősöm, aki modellként dolgozik, megosztotta velem a rémtörténeteit. A gyakori anekdoták között szerepel, hogy a modelleknek azt mondták, hogy a bemutatók előtt evés helyett cigarettázzanak, és arra kérték őket, ne igyanak vizet, hogy ne puffadjanak fel. Egyikük elmesélte, hogy egy nagy brit márka 2020-as bemutatóján egy modell elájult a színfalak mögött.”

Hozzáteszi, mindezek ellenére továbbra is nehéz erről a témáról beszélni a lehetséges kritikák miatt, Friedmant például a soványság megszégyenítésével vádolták.

„Ezért nem beszél róla senki az iparágban. Mivel magam is sovány vagyok, utálom, amikor azzal vádolnak, hogy nem eszem, mert ez nem igaz. De nagyon könnyű észrevenni a különbséget egy sovány modell és egy egészségtelenül sovány modell között”

– mondja Camille Charriere, divatszakíró és műsorvezető.

Naomi Pike divatszakíró és a Vogue korábbi szerkesztője szerint nagyon elkeserítő, hogy az elmúlt néhány év nagyobb inkluzivitása után a kifutón a testtípusok nagyon szinguláris ünnepléséhez való visszatérésnek lehetünk tanúi.
„Az idei szezon eddigi castingjait elnézve, Londonban és New Yorkban, tényleg úgy tűnik, mintha visszalépnénk.”

Szinte lehetetlen nem észrevenni. Az aggodalom az, hogy a kifutón a sokszínűség hiánya, és az a tény, hogy a modellek egy része esetleg rosszul van, csendben elfogadott problémává vált, amit bonyolultabb megoldani, mint gondolnánk.

Petter Charli Howard példáját említi, aki nyíltan beszélt saját negatív tapasztalatairól a modellszakmában. Howard 17 éves korában narancslébe áztatott vattát evett, és kényszeresen méricskélte a testét, hogy elérje az ügynökségének elvárt testméretet. Végül a súlya miatt ejtették; akkoriban 1,80 m magas volt és 6-8-as brit méretet hordott, ami az európai méretezésben 34-36-nak felel meg. Amikor 2015-ben nyílt levelet írt egykori ügynökségének, az hatalmas előrelépést jelentett a testpozitivitás terén, ami csak az egyik oka annak, hogy miért tűnik olyan furcsának, hogy ismét itt tartunk.

„Mindig is aggódtam, hogy a plus-size mozgalom egy trend vagy a gömbölyűbb, nagyobb nők jelképesítése. Tény, hogy a nők megérdemlik, hogy a testalkatuk képviselve legyen. A nagyobb vagy gömbölydedebb testalkat nem tesz olcsóbbá egy márkát – ehelyett lehetővé teszi, hogy az átlagfogyasztó is álmodjon és vásárolni akarjon a tervezőtől. A testünk nem árucikk, és a csodálatos és hihetetlenül gömbölyded modellek felemelkedésével egyszerűen nincs többé kifogás arra, hogy lusták legyünk a castingok során”

– mondja Howard.

A másik probléma az, hogy még ha a tervezők castingolnak is plus size modelleket, általában csak egy vagy kettő van belőlük. Ez azt jelenti, hogy a ruhák többségét még mindig ugyanolyan testalkatú nőkről mintázzák.

A tervezők évekig azzal mentegetőztek, hogy azért nem mutatják meg ruháikat nagyobb testméreteken, mert nem gyártanak ilyen méretű ruhákat. Sok luxusmárka csak a 40-es méretig terjed, ami általában véve a plus-size méret kiindulópontja. Ebben a szezonban azonban a tervezők bebizonyították, hogy ez nem mindig van így. Sokan oversize ruhákat mutattak be.

Howard a Kardashianokat okolja, mert sokáig a gömbölyded testeket népszerűsítették, most ők is váltottak, lefogytak és ez hatással lehet a kifutókra. Emlékezzünk csak Kim Kardashian tavalyi Met-gálás fogyására.

„Ez egyszerűen visszaveti mindazt az évek óta tartó kemény munkát, amit oly sokan a testpozitivitás közösségében tettünk és amiért keményen dolgoztunk. Úgy érzem, hogy a soványat tekintik az egyetlen kívánatos testnek, [miközben] mindenki testének kívánatosnak kellene lennie.”

Nyitókép: Getty Images /BFC / Charles McQuillan