Hogyan kezeljük szakszerűen a száraz, viszkető fejbőrt?

Hogyan kezeljük szakszerűen a száraz, viszkető fejbőrt?

Sokunk számára a fürdőszobánkban található termékek sokasága bizonyítja, hogy elkötelezettek vagyunk hajunk ápolása iránt. A kiváló minőségű samponoktól és balzsamoktól a hajnövesztő olajokig mindent megteszünk tincseink egészsége érdekében. Sokunk erőfeszítései azonban meghiúsulnak amikor szembesülünk a száraz, viszkető és gyakran hámló fejbőr rettegett problémájával.


„A száraz fejbőr kis száraz pelyhekkel és viszkető fejbőr érzésével jelentkezik és gyakran a testünk más részén is tapasztalhatjuk. Ez alapvetően a nedvesség hiányát jelzi. Ez az oka a viszkető, hámló bőrnek, amely száraz fejbőr esetén jelentkezik. Ezzel szemben a korpásodás esetén a probléma a zsíros fejbőr, amely nagyobb fehér, olajos pelyhekkel jelentkezik"

– magyarázza Dr. Snehal Amin, MD, az MDCS Dermatology társalapítója és sebészeti igazgatója.

De mi okozza a száraz fejbőrt, és mit tehetünk ellene?

Mi okozza az irritált fejbőrt?

„A hajápoló termékek, a száraz, hideg téli időjárás és az öregedés mind potenciális kiváltó okai ennek az állapotnak. A samponok és más hajápoló termékek kiszívhatják a hajból az olajat, így a fejbőr irritált lesz. A fejbőrön lévő bőr ugyanúgy öregszik, mint a test többi részén. Az öregedő bőr, beleértve a fejbőrt is, szárazabb és kevésbé képes megtartani a nedvességet"

– mondja Dr. Amin.

Ezen kívül a bőrbetegségek, például a fejbőr pikkelysömöre és az ekcéma szintén súlyosbíthatják az állapotot.

„Az egyéb kiváltó tényezők közé tartoznak a környezeti tényezők, bizonyos hajtermékek, hormonális változások, étrend, túlzott mosás és genetika."

Ha aggódunk a fejbőrünk irritációja miatt és szeretnénk a probléma mélyét felkutatni, akkor a szakértők elmondása szerint a legjobb mód, ha orvoshoz fordulunk, aki megfelelő diagnózist tud felállítani.

Hogyan előzhetjük meg az irritációt?

Bár a korpásodás, a viszketés és a szárazság viszonylag gyakori probléma, számos eszköz létezik a jó fejbőr egészségének megőrzésére a megelőzés érdekében.

Dr. Amin mindenekelőtt azt mondja, hogy tartsuk szemmel a hajápoló termékek összetevőit, és a szulfátokat, parabéneket, formaldehidet, szilikont és illatanyagokat sorolja fel a legfontosabb elkerülendő összetevők közé.

Ezen kívül pedig ne irritáljuk fejbőrünket a túl gyakori hajmosással.

„Amikor túlmossuk a hajunkat, az eltávolítja a természetes olajokat, amelyekre szükségünk van a haj és a fejbőr hidratáltságának megőrzéséhez"

– mondja.

Az irritáció kezelése

Ha már megtörtént a baj és a száraz, hámló vagy más módon irritált fejbőrrel küszködünk, akkor se kell kétségbe esnünk, ugyanis van megoldás a problémára. Amellett, hogy a károsító hajtermékeket gyengédebbre cseréljük, Dr. Amin azt javasolja, hogy vezessünk be új termékeket a hajápolási rutinunkba, például egy fejbőrradírt.

„A fejbőrradírok olyan hámlasztószerek, amelyeket a fejbőr egészségének javítását idézik elő azáltal, hogy eltávolítják a sampon és balzsam termékek felhalmozódását"

– magyarázza Dr. Amin, hozzátéve, hogy a bőrradírok emellett élénkítik az elhalt sejtek, szennyeződések és törmelék miatt eltömődött szőrtüszőket. Ez segít enyhíteni a szárazságot.

Nyitókép: Unsplash