A Michel Ducaroy által tervezett, ikonikus Togo kanapé

Több mint ülőalkalmatosság: Togo kanapé

Michel Ducaroy francia szobrász és tervező negyven éve alkotta meg az ikonikus Togo kanapét, mely a kezdeti sikertelenségek után nagy kedvenccé vált.

A Togo ötletét elég prózai dolog, egy fogkrém tubusa adta az 1960-as években, melyről Ducaroy megállapította, hogy milyen jól néz ki, ha mindkét végén visszahajlítja, mint egy kályhacsövet. Ducaroy addigra már számos ülőbútort tervezett, például a hab alapanyagú Adria kanapét, mely tulajdonképpen a Togo előtanulmánya.

A Ducaroy által a Ligne Roset dizájner bútorcég készített Togót 1973-ban dobták piacra a párizsi Salon des Arts Ménagers-ben, de nem volt mindenki odáig érte.

„A fő megdöbbenést az jelentette, hogy nem volt alapzata és lábai. Az emberek azt hitték, hogy elfelejtettük, vagy nem volt időnk egyet építeni"

– idézi Antoine Roset, a Ligne Roset alapítójának dédunokáját és a cég globális marketingigazgatóját az Architectural Digest.

A Togo ennek ellenére elnyerte a legrangosabb francia formatervezési díjnak számító René-Gabrielt, miszerint kiváló minőség, korrekt áron. Kényelme hamar megingatta a rémüldözőket, és a hetvenes évek korabeli dizájnjának ikonjává vált. A Togo azóta is kapható, több féle méretben és színben, melyeket kedvünk szerint variálhatunk otthonunkban.