Valentino Garavani piros ruhás nők mellett

Ünnepeljük Valentino-vörösben a legendás divattervező 90. születésnapját

A világhírű tervező, Valentino Garavani május 11-én ünnepli 90. születésnapját, ezzel együtt pedig a márka is egy hatalmas mérföldkőhöz érkezik. A jeles esemény megünneplésére összeszedtünk néhány olyan megjelenést, melyek a jellegzetes Valentino-vörös árnyalat miatt lettek csodálatosak.


„Valentino, éljen 100 évig!"

— jelentette ki Jacqueline Kennedy, az Egyesült Államok egykori first ladyje 1966-ban.

A jókívánságára reflektálva idén már a 90. születésnapját tölti a tervező, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy életművét egy konkrét színnel is ki lehet fejezni. A Valentino-vörös már hosszú évtizedek óta a márka védjegye. A szülinapos meglátása szerint mindig van valami különleges abban, amikor egy gyönyörű nő piros estélyiben jelenik meg egy rendezvényen.

Ez a gondolat alapozta meg az első darabokat, melyek ebben az árnyalatban kerültek polcokra még 1959-ben. A kollekció a Fiesta nevet viselte, sikere pedig megalapozta a brand mai arculatát. Giancarlo Giammetti — Valentino üzlettársa — egykor azt mondta, hogy partnerének vannak babonái, melyek valamilyen úton státuszszimbólummá váltak. Kiváló példa erre, hogy egyszer alkotott vöröst, azóta pedig minden projektben megjelenik ez a szín.

„A legtöbb darabunk azért jött létre, mert romantikusak vagyunk. Nem szeretjük eldobni azokat a dolgokat, amelyeket szeretünk, vagy amelyek szerencsét hoznak"

— olvashatjuk Giammetti szavait a Vogue cikkében.