Louis Vuitton Air Force 1 cipő aukción

Több mint 100 történelmi Nike ereklyéből állított össze aukciót a Sotheby’s

Eddig Virgil Abloh egy pár Louis Vuitton „Air Force 1” tornacipője vezeti az aukciós eladási listát.


Az Oregoni Egyetem atlétika edzője, Bill Bowerman 1964-ben egykori diákjával, Phil Knighttal együtt alapította meg a Blue Ribbon Sports-t. 1971-re átnevezték Nike-ra, a görög győzelem istennője előtt tisztelegve. Első cipőjük, a Waffle Racer volt, mely 1972-ben került bemutatásra. Most, az 50. évforduló megünneplésére a Sotheby's a Nike egykori NFL-sztárjával és egykori munkatársával, Victor Cruzzal együttműködve bemutatja az „ötvenet”, ami egy több aláíróból álló online aukció, melyen 103 Nike-relikvia kerül értékesítésre különböző korszakokból. Az aukció holnap délután 2 órakor kezdődik.

Ez alatt az 50 év alatt a márka kultikus követői a cipőiket sportcikkekből korszellemi árucikkekké tették. A SoHo-ban található 21 Mercer butikjuk döntő szerepet játszott az új évezred New York-i street art hullámában. A 2016-os, Drake-kel való együttműködésükből származó tömör arany tornacipő 2,2 millió dollárért kelt el.

„A tornacipők személyes kifejezőeszközök”

– mondta Cruz a holnapi eladásról szóló közleményben.

„A tornacipők kulturálisan releváns műalkotások és időbélyegek, amelyek életünk különböző pillanataihoz és emlékeihez juttatnak vissza minket.”

Válogatásai között szerepel egy bombasztikus Nike SB Dunk Highs mintapár a 2007-es ,,What the Doernbecher" dropból (becsült érték 20.000-40.000 dollár), egy viszonylag minimalista Nike Air Jordan 1 Retros szett a Fragment Designnal való együttműködésből (becsült érték 12.000-15.000 dollár), és két pár high-fashion cipő a Nike x Louis Vuitton by Virgil Abloh-tól, köztük egy pár LV nyomtatott „Air Force 1” (becsült érték 150.000-200.000 dollár).

Nyitókép: Getty

(Artnet)