Stílusos szobabelső különböző szobanövényekkel és bútorokkal

3 fancy szobanövény, amiket tuti nem tudsz megölni

Egyes szobanövények híresek arról, hogy nem könnyű a gondozásuk. Ellenállnak minden gondozási erőfeszítésnek, és semmi sem jó nekik: ha túl sok vagy túl kevés fényt, vizet vagy páratartalmat kapnak. Szerencsére jónéhány egyszerűbb gondozást igénylő növényt is találni a kínálatban, ezeket mutatjuk meg.

Bár sok olyan népszerű szobanövény van, amely méltán híres arról, hogy nehéz eset, ugyanannyi – ha nem több – olyan is van, amelyet nehéz igényekkel rendelkezőnek bélyegeztek, de valójában könnyebb gondozni, mint gondolnánk. Az alábbi három növényt tévesen nehéznek vagy ijesztőnek bélyegezték, de valójában elég egyszerű gondozást igényelnek, ami egy kis türelemmel kezelhető.

1. Philodendron Birkin

A Philodendron Birkin néhány éve jelent meg a népszerű szobanövények között, és sok gyűjtőt elbűvölt erős, tarka lombozatával. Feltűnő növény, sötétzöld lombozatán fehér csíkozással. A tarka fehérség miatt egyesek azt gondolhatják, hogy nehezen gondozható növényről van szó, de valójában ennek éppen az ellenkezője igaz.

A Birkin vizuálisan mutatja meg, ha nem elégedett az életkörülményeivel, ami meglehetősen könnyen gondozható növénnyé teszi. Általában szomjas növénynek tartják, ezért akkor érdemes öntözni, amikor a talaj száraz tapintású – ez körülbelül hetente egyszeri alkalmat jelent. Ha hervadni kezd, tudni fogjuk, hogy szomjas. Ha túl sokáig nem öntözzük, a levelek barnák és ropogósak lesznek.

A forró, erős fény megégeti a Philodendron Birkin lombját, és a gyenge fény nem elég ahhoz, hogy a növény fotoszintézist végezzen, mivel fehér leveleiből hiányzik a klorofill. Emellett ha a növény nem kap elég fényt, az új lombozat nem lesz olyan erősen tarka, mint amilyenről a Philodendron Birkin híres. Tegyük olyan helyre, ahol közvetett vagy világos, indirekt fényt kap, és boldog lesz.

2. Fügekaktusz (Opuntia)

A fügekaktusz vagy medvetalp kaktusz az egyik legkirályibb megjelenésű növény, különösen, ha érett. Természetes élőhelyén a kaktusz fajtától függően akár 4,5 méter magasra is megnőhet. A növény egyes részeit tüskék borítják, és a kaktusz virágzás után lila, húsos gyümölcsöt terem.

Míg sok kisebb fajtája szobanövényként is elterjedt, a nagyobb példányok bármilyen térben fantasztikus horgony dekorációként szolgálnak. Sokan idegesek, ha egy ember nagyságú kaktuszt kell behozniuk otthonukba és gondozniuk, de valójában könnyebb egy nagyobb kaktuszt gondozni, mint egy kisebbet.

A nagyobb, érettebb kaktuszok több vizet tartanak a húsukban, mint a kisebb növények, így ritkábban kell öntöznünk, mint gondolnánk. A legfontosabb ápolási komponens, hogy a kaktusz elegendő fényt és meleg hőmérsékletet kapjon. A legjobb a világos, közvetlen fény, és ha olyan éghajlaton élünk, ahol az év bármelyik szakaszában hideg van, védjük meg a hideg huzattól és a befagyott ablakoktól.

A legfontosabb, hogy ne öntözzük túl a növényt, mert az gyorsan elrohasztja a kaktuszt a tövétől felfelé.

Az Opuntiák nem mérgezőek a kutyák és macskák számára, de a gazdáknak óvakodniuk kell az éles tüskéiktől.

3. Lantlevelű fikusz

Az ezredfordulós növényszülők közkedvelt növénye szerte a világon. Bár ez a növény már régóta létezik, a 2010-es években rohamléptekkel hódította meg a szobanövények világát. Sokan azt gondolják, hogy nehezen gondozható növény, de a lantlevelű fikuszt nem is olyan nehéz megfelelően gondozni, csak nagyon speciális ápolást igényel.

Víz, fény, hőmérséklet-szabályozás: Ezt a három dolgot ne felejtsük el, és a fikuszunk évekig virágozni fog. Hetente öntözzük, amíg a víz ki nem folyik a vízelvezető lyukakból. A lantlevelű fikusz nagyon szomjas növény, emellett világos, közvetett vagy világos, közvetlen fényre lesz szüksége. Ha olyan ablakba helyezzük, amely világos, közvetlen fényt kap, akkor az öntözéskor hetente fordítsuk meg, hogy ne égjen le a napon.

Ne feledkezzünk meg a hőmérséklet-szabályozásról sem. Elengedhetetlen, hogy a növény olyan helyen legyen otthonunkban, ahol állandó a hőmérséklet. Tartsuk távol a huzatos ablakoktól, a légcserélőktől, a működő kandallóktól és a kifelé nyíló ajtóktól.

Ha e három követelmény bármelyike megszakad, a növény elkezdi hullatni a leveleit, de akkor se essünk pánikba. Állítsuk vissza a gondozási rutint, és vissza fognak nőni.