szobanövények a komód és a tükör előtt

15 szobanövényfajta, amik segítenek a jobb alvásban

A szakértők mind egyetértenek abban, hogy egyes szobanövények beszerzésével emelni tudjuk alvásunk minőségét. De vajon honnan tudjuk, melyek a jó növények erre a célra? Ebben szeretnénk segíteni a továbbiakban.


Az illatgyertyák, a lámpaoltás előtti olvasás és a CBD olajok segítenek lenyugtatni az agyat, hogy aztán kellemesebb legyen a pihenésünk, de van könnyebb módszer. Még a NASA szerint is bizonyos szobanövények jótékony hatásuknak köszönhetően méreganyagokat távolítanak el a szervezetből, ezzel elősegítik a kiegyensúlyozott relaxációt és a pihentető alvást.

Szobai tigrislevél (anyósnyelv)

Évtizedek óta az egyik legkedveltebb szobanövény. Kard alakú levelei elkáprázatják a látogatókat, emellett pedig kevés gondozást igényel. Ritkán kell locsolni és a rosszabb fényviszonyokhoz is kiválóan alkalmazkodik.

Hegyescsúcsú futóka

Fényes és tarka levelei gyönyörűen ráborulnak a növénytartó állványokra vagy a polcokra. Szereti a világosságot, de árnyékosabb környezetben is jól elvan. Két öntözés közt érdemes hagyni egy kicsit kiszáradni a földjét.

Szobafikusz

Kezdő növénytartóknak igazán ajánlott. Függőleges alakjával tökéletesen feldobja a sarkokat. Hetente elég egyszer meglocsolni.

Könnyező pálma

Közösségi oldalakon rengeteg képen fel lehet fedezni, ugyanis nagyon népszerű dekorációs elem. Nem igényel sok törődést, viszont kisállatos házakba nem érdemes tartani, mert irritálhatja kedvenceink orrát.

Flamingóvirág

Egy kis szín a rengeteg zöld között. Virágait akár nyolc héten keresztül lehet csodálni. Szereti a sok fényt és a magas páratartalmú helyeket. Jellemzője, hogy hetente elég egyszer öntözni, viszont minél több napfényt kap, annál többször igényli a vizet.

Sárkányfa

Különleges lombkoronájával fantasztikus az üres helyek kitöltésére. Mivel egy idő után elég nagyra nő, így ajánlatos helyet hagyni a fejlődésre. Törekedjünk ablak közelében elhelyezni!

Szívlevelű filodendron

A látványos hatás érdekében helyezzük egy komódra vagy valamilyen állványzatra. Jól tolerálja a rossz fényviszonyokat, és két öntözés között az ő földjét is érdemes minimálisan kiszárítani.

Buzogányvirág

Egzotikus levelei azonnal kiemelik a gyűjteményből. Viszonylag kevés gondozást igényel, de kedveli a fényes, nedves környezetet. Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el alatta a talajt.

Szakállbroméliák

A kicsi, de terjedelmes növény fő különlegessége, hogy még földre sincs szüksége a virágzáshoz. Legtöbbször üveg terráriumban vagy fadarabokkal tarkított felültre helyezik. A lényeg, hogy sok napsütés érje, és időnként be kell párásítani, hogy elérjük a kívánt hatást.

Mexikói bambuszpálma

Kifinomultságot és letisztult hatást biztosít a helységben, viszont egy igazi díváról van szó. Nagy fényt és könnyű nedvességre van szüksége, viszont minden extra törődést megérdemel szépsége miatt.

Levendula

levendula vir\u00e1g white potted purple petaled flower


Fotó: Unsplash/Joyce Toh

Kellemes illata körbelengi a helységet és az ágyneműnket is. Fontos azonban megjegyezni, hogy évelő létére benti környezetben nem tart öröké. Miután virágai elhalványulnak érdemes kiültetni őket a szabadba, hogy aztán a következő évben újra élvezhessük hatásait.

Fehérszélű sárkányfa

A hiedelem szerint szerencsét hoz annak, aki jól bánik vele. Amennyiben virágfölbe van ültetve, akkor tartsuk azt nedvesen, ellenkező esetben gyökerei folyamatosan legyenek víz alatt, és hetente cseréljük azt.

Zamioculcas

A komódunk elengedhetetlen kiegészítője lehet. Jól viszonyul a rendszertelen öntözéshez, így jó barátja lehet a zsúfolt napirendű embereknek.

Rákvirág

A Good Housekeeping cikke szerint földjét folyamatosan permetezni kell egészsége megőrzése érdekében.

Rhapis

A nem napos, világos vagy félárnyékos, télen hűvös 5-10 fokos, nyáron meleg környezetet kedveli.


Nyitókép: Unsplash/Spacejoy