valencia

5 lenyűgöző látnivaló 2022 gyönyörű dizájnfővárosában

Valencia máskor is megér egy misét, idén azonban szinte kötelező célpont a dizájrajongóknak, 2022-ben ugyanis ez a csodás spanyol tengerparti város tölti be a világ dizájnfővárosának szerepét. Mutatjuk a legfontosabb látnivalókat!


Valencia híres nyaralóváros, de egy hajszálnyival mindig elmarad a nem túl messze fekvő Barcelonától a népszerűségi versenyben. Futurisztikus épületeinek és gyönyörű történelmi kincseinek izgalmas keveréke miatt predesztinált volt a dizájnfőváros címre, így idén végre igazán nagy közönség előtt csillogtathatja meg ezt az oldalát.

Építészetileg legjelentősebb része a Művészetek és Tudományok Városa (Ciudad de las Artes y las Ciencias) nevű kerület. A valenciai építész, Santiago Calatrava monumentális víziója ez a városrész, ahol csupa új és látványos épületet húztak fel, hogy Spanyolország szellemi központját alakítsák ki itt. Ez a cél teljesen ugyan nem jött össze, ám az eredmény még így is grandiózus.1995-ben kezdték meg az építkezést az erre kijelölt 350 ezer négyzetméteren, és 1998-ban adták át az első elkészült épületet. Calatrava fő példaképe nem meglepő módon Antoni Gaudí és az ő ornamentális művészete volt. Akárcsak Gaudí Sagrada Familiája, ez is igazi végeláthatatlan projekt lett: több mint megháromszorozták menet közben a tervezett költségvetést, és még így sem valósították meg az összes tervet. Már csak ebben a városrészben annyi a látnivaló, mint más nagyvárosban összesen, így nehéz lesz, de összeszedtük a legesszenciálisabb célpontokat.

1. Palau de les Arts Reina Sofía

valencia operahaz

Fotó: Shutterstock

A Művészetek és Tudományok városa egyik éke ez az operaház. Különlegessége, hogy fedőeleme 3000 tonnát nyom, mégis az építészeti bravúrnak köszönhetően csupán 2 helyen támasztották alá. Összesen 1500 négyzetmáternyi színpadán nemcsak operákat, de egyéb zenés produkciókat és táncelőadásokat is láthatunk.

2. Umbracle

green palm tree inside white building Photo by Lynn Vdbr on Unsplash

A város egyik legtöbbet fotózott pontja ez a különleges fémhálóval fedett, hatalmas kert, melyet 2001-ben adtak át a Művészetek és Tudományok Városában. A 17 ezer négyzetméteres park ideális sétahelyszín, ahol bőven van mit nézni: az ide telepített, tipikus mediterrán, pálmafás növényzet látványos kontrasztban áll a fölé magasodó geometrikus struktúrával. A meleg hónapokban még egy szabadtéri bárt is találunk itt, a Terraza Myát, ahol esténként a csillagok alatt iszogathatunk.

3. Espai Verd

Benimaclet városrészében találjuk ezt az organikus épületegyüttest, amely a privát lakásokat közterekkel egyesíti, így egy rendkívül zöld, buja növényzettel benépesített lakókomplexum lett a végeredmény. Antonio Cortés tervezte ezt a biodiverzitásáról híres látnivalót (ahol közben valódi emberek laknak), lenyűgözp részleteiben érdemes hosszan elmerülni, hiszen a zöld részek mellett a víz is megjelenik egymásba csorgó medencék formájában, amelyek ráadásul békés aláfestő zenét is biztosítanak a sétának. Olyannyira szerves része lett a város életének, hogy megfigyelték, még a költözőmadarak is beiktatták a pihenő- és élőhelyeik közé.

4. Colón Market vásárcsarnok

colon market valencia

Fotó: Shutterstock

A mediterrán piacokon mindig rendkívül élvezetes böngészni, és elveszni az ízek és illatok közt. A főzéshez való bevásárlás mellett persze ebédelni is megéri beugrani, hiszen számtalan tapast, italt és édességet kóstolhatunk itt. A Colón Marketben ráadásul mindezt egy gyönyörű, 1916-ban épült Art Nouveau épületben tehetjük meg. Főhajója mint egy bazilika magasodik ki a város szintjéből, fémszerkezete pedig Eiffelt és a mi Nyugati pályaudvarunkat idézi.

5. Malvarrosa strand

valencia malvarrosa strand

Fotó: Shutterstock

Ha már ezen a gyönyörű tengerparton vagyunk, egyértelmű, hogy egy kis vízbe mártózás nélkül nem lehet innen hazamenni. A legnépszerűbb helyi strand a Malvarrosa, ahol púderfinomságú homok, nyüzsgő promenád és nagyon kék víz vár bennünket.

Nyitókép: Shutterstock