A pekingi Nyári Palota

7 város, ahol a nők megváltották a világot

A nők rendkívüli teljesítményre képesek – ha hagyják őket. Most hét olyan város gyűjtöttünk össze, ami nemcsak izgalmas utazási célpont számtalan látnivalóval, hanem híres nők határozták meg a történelmét.


Egyiptomban: Hatsepszut fáraónő

Kr. e. 1508 és 1458 között, még jóval Kleopátra uralkodása előtt Hatsepszut volt az első olyan nő, aki a fáraóság teljes hatalmát önállóan birtokolta. Amíg ő ült a trónon, monumentális templomokat és tornyokat emeltetett, melyekkel örök időkre bevéste magát a történelemkönyvekbe.

Többek között ő rendelte el a luxori templom, valamint az ő nevét viselő emléktemplom megalkotását is. Halála után az emberek kivésték az épületek falaiból a nevét, annak reményében, hogy nem marad fenn a neve a jövő számára, tervük azonban nem zárult sikerrel.

Pekingben: Ce-hszi kínai császárné

Egy pekingi utazás során tökéletesen el lehet merülni Kína egyik legismertebb császárnőjének történetében. Ce-hszi az akkori uralkodó ágyasai közül emelkedett fel, majd a császár halála után elfoglalta az őt megillető trónt. Még az után is, hogy megszerezte a hatalmat, a Changchungongban, vagyis az örök tavasz templomában maradt, valamint a Chuxiugongban nevű kastélyban élt, melyeket ő újíttatott fel.

Az otthonai megtekintése után mindenképp ajánlatos ellátogatni a Nyári Palotába, ahol nyugdíjas éveit töltötte, bár a politikától sosem vonult vissza teljesen. Ott meg lehet tekinteni az uralkodónő lakrészét, valamint azt az előadótermet, melyben gyakorta operaelőadásokkal szórakoztatták. A palotában igazán könnyű órákat eltölteni, és már csak a lenyűgöző kertek és a díszes hidak miatt megéri körbenézni.

Varsóban: Marie Curie

Marie Curie hatalmas szerepet játszott a radioaktivitás elméletének kidolgozásában, valamint hozzájárult a radioaktív izotópok használatában felfedezésében, ami számos mai rákkezelés alapját képezi. Kétszeres Nobel-díjasként mindig büszke volt származására, így szülővárosában, vagyis Varsóban kötelező célpont a híres Marie Skłodowska-Curie Múzeum, melyben a hölgy eredeti kéziratai és tárgyai is megcsodálhatóak.

Amszterdamban: Anne Frank

Anne Frank naplója érzékelteti talán legjobban a zsidó családok gyötrelmeit a második világháború alatt. Frank családjával együtt egy könyvesszekrénnyel elfedett, titkos padlásrészben bujkált, hogy ne szállítsák el őket koncentrációs táborba. A tragédiával végződő eseményszál után a lány édesapja adta ki a kötetet.

Amszterdamban ezt a rejtekhelyet azóta múzeumként üzemeltetik, ahol meg lehet tekinteni a 15 ezer tárgyból álló gyűjteményt, ami meghatóan mutatja be a bujdosással töltött, szívbe markoló időszakot.

Párizsban: Simone de Beauvoir

Az ismert írónő műveiben hatásosan rombolta le a nőiességről alkotott elavult elképzeléseket. Bár élete során nagyon sokat utazott, szíve mindig Párizshoz húzta. Az ottani kávézókban csiszolta gondolatait, ilyen vendéglátó egység például a Café de Flore, melynek belső elrendezése mai napig ugyanolyan maradt, mint amilyen Beauvoir korában is volt. A Hotel La Louisiane-ban több mint tíz évig élt, a Fuente Médici mellett pedig hosszú délutánokat képes volt eltölteni filozófiai gondolataival.

Mexikóvárosban: Frida Kahlo

Frida Kahlot és művészetét senkinek nem kell bemutatni, hiszen jellegzetes stílusa az egész világot meghódította. Élete jelentős részét Mexikóvárosban élte le szintén festő férjével, Diego Riverával. Az ottani Frida Kahlo Múzeum tele van a néhai művésznő ékszereivel, ruháival, emléktárgyaival és fényképeivel, de a személyes gyűjteménye is megtekinthető, melyből tükröződik, milyen személyek és alkotások is inspirálták a világ egyik legismertebb művészét.

Montgomeryben: Rosa Parks

Parks a polgárjogi mozgalom egyik legfontosabb hullámát indította el azzal, hogy 1955-ben Montgomeryben nem volt hajlandó feladni a helyét egy faji alapon szegregált buszon. Ez az eset vezetett a rasszista szegregációs törvény megszüntetéséhez. Ma már jóval több mindent meg lehet tudni a hősnőről a Rosa Parks Múzeumban, ahol archívumokat és kiállításokat lehet megnézni a mozgalomban betöltött szerepéről, valamint az életéről is.

Nyitókép: Instagram/ian0622

Forrás: Lonely Planet