zaha hadid

A világhírű Zaha Hadid Architects tervezi a Bosnyák tér új központját

A névadó építészlegenda halála után is tovább működő cég rengeteg lenyűgöző gigaprojektet visz, és úgy tűnik, most Budapesten is megvetik a lábukat.


Az Építészfórum szúrta ki a Bayer Property honlapján a Bosnyák tér felújításának terveit, és meglepetten tapasztalták, hogy a látványterveket a Zaha Hadid Architects készítette. A fejlesztő a Bosnyák tér mögötti 6,7 hektáros területet kívánja teljesen megújítani, hogy abból egy új városközpontot hozzon létre. A terület nagy mérete sok lehetőséget rejt magában, és mivel igen összetett funkciókat szeretnének itt ötvözni, a vállalat az impozáns projektlistával büszkélkedhető Zaha Hadid Architectsre bízta az első tervek kivitelezését. Hadid 2016-os váratlan halála óta kollégája, Patrick Schumacher vezeti a csapatot, aki 1988 óta együtt dolgozott a sztárépítésszel. A Hadid védjegyének számító hullámzó, áramló, fluid formavilág örökségét tovább viszi utódja is, az utóbbi években olyan óriási és izgalmas épületeket adtak át, mint az oktopuszra hajazó pekingi reptér, és a salernói hajókikötő de nemrégiben Pozsonyban is építettek egy toronyházat. Korábban egy szintén budapesti tervet is benyújtottak már, egy a Szervita térre megálmodott üvegpalota képében, ám a beruházás végül meghiúsult.

„Várost a városban tervezünk, egy találkozóhely identitással, diverzitással, a város zajától védett belső sétánnyal. A szolgáltatások, kereskedelmi funkciók a forgalmas Csömöri út mentén, a lakónegyed pedig a nyugodtabb Bosnyák utca környezetében helyezkedik el" – volt olvasható korábban a Bayer Property honlapján.

A látványtervek az Építészfórum cikkében nézhetőek meg, és itt olvashat egy érdekes cikket Zaha Hadid munkásságáról, aki szeretné azt tovább tanulmányozni.