Egy gyümölcstál

Dietetikus szerint ezeknek a gyümölcsöknek van a legalacsonyabb cukortartalmuk

Mindenki tudja, hogy az egészség megőrzéséhez sok gyümölcsöt kell fogyasztani. De mi van akkor, ha betegség miatt jobban oda kell figyelni a napi cukorbevitelre? Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttük egy szakértő javaslatait. Ezeknek a gyümölcsöknek van a legalacsonyabb cukortartalmuk.

Mindenekelőtt azonban érdemes beszélni arról, hogy mennyi az egészséges napi cukorbevitel. Nos, a kérdés sokkal összetettebb, mint hinnénk. Az előírások javarészt kizárólag a hozzáadott cukorokra vonatkoznak, nem pedig a természetes fajtákra. Korábbi kutatások szerint a napi kalóriabevitel legfeljebb 10 százaléka származhat hozzáadott cukrokból.

Ezzel szemben a gyümölcsökben lévők máshogy szívódnak fel. Kiváló rost- és tápanyagforrások, mindent összegezve pedig nagyon nehéz komoly problémát okozni a túlzott gyümölcsfogyasztással még cukorbetegeknek is. A Pure Wow cikkében leírtak alapján minden tekintetben az orvosi utasításoknak megfelelően kell mérsékelni a fogyasztást, illetve a lehető legtöbb esetben kerülni kell a hozzáadott cukrokat.

Íme néhány alacsony cukortartalmú gyümölcs:

Eper: amellett, hogy viszonylag kevés cukrot tartalmaz, tökéletesen feltölti a szervezet C-vitamintartalékait is. Mindezek mellett növeli a jó koleszterinszintet, illetve csökkenti a vérnyomást. Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcsökben rejlő tápanyagok teljes kihasználásához egészben célszerű enni a terményeket. Nem elég csak a levüket meginni.

Málna: összességében a bogyós gyümölcsök kiváló, alacsony cukortartalmú harapnivalók. Apránként lehet belőlük szemezgetni, így akár egy film mellé is tökéletes finomságok lehetnek. Minden fajta közül talán a málna a legideálisabb választás, hiszen egy egész csészényi szem mindössze 5 gramm cukrot tartalmaz.

K\u00e9t t\u00e1l tele kiwivel

Fotó: Unsplash/Pranjall Kumar

Kiwi: az előző ponthoz csatlakozva a kiwi is a bogyós gyümölcsök kategóriájába esik. Szerencsére ez a kesernyés, szokatlan küllemű gyümölcs egész évben beszerezhető, nyáron pedig különösen jó szolgálatot tesz. Kevesen tudják, de a kiwi nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, hatásai pedig az emberi bőrt is védik a Nap káros sugaraitól.

Avokádó: minden felsorolt gyümölcs közül ez áll legközelebb a teljes cukormentességhez. Egy egész avokádó hozzávetőlegesen csak 1 gramm cukrot tartalmaz, amitől senkinek sem lehetnek gondjai.

Őszibarack: kiváló C-, B2- és A-vitamin forrás, emellett cukorból is viszonylag keveset juttat a szervezetbe. Bár az érett daraboknak valóban jellegzetes, édes ízviláguk van, mégis csak 13 gramm cukor van bennük.

Szilva: végezetül pedig a szilva 30 kalóriával és nagyjából 7 gramm cukorral beleillik ebbe a listába. Ez a gyümölcs akár salátákba is tehető, hogy egy kis édes íz is társuljon az étkezéshez. Meg kell említeni azt is, hogy akár már néhány szem szilva jelentősen gátolja, hogy a vércukorszint megugorjon szénhidrátfogyasztás után.

Nyitókép: Unsplash/Brenda Godinez