Nő visszautasítja az alkoholos italt

Ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol alkoholt

A november utána a második legnépszerűbb a január hónap, mikor az emberek többsége megfogadja, hogy egyáltalán nem iszik alkoholos italt. Azonban ennek a hirtelen lemondásnak lehetnek negatív és pozitív hatásai is a szervezetünkre. Lássuk ezeket.


Bár az alkohol mellőzésének nyilvánvaló előnyei vannak, mint például a rák és a májbetegségek kialakulásának csökkent kockázata, a száraz január meglepő módon káros hatással is lehet a szervezetre.

Dr. Preethi Daniel, a London Doctors Clinic munkatársa elmagyarázta, mi történik a testünkkel a karácsonyi habzsolós időszak után egy száraz januárban.

A hónap első napjaiban előfordulhat, hogy nem tudsz nyugodtan aludni, és enyhe dehidratáltságot tapasztalsz. Ez annak a jele lehet, hogy a szervezeted az alkoholfüggőség elvonási tüneteit éli át. További szélsőséges tünetek lehetnek a nyugtalanság, remegés, hányinger, izzadás és szorongás.

Kétségtelen azonban, hogy az alkoholfogyasztás csökkentése vagy az alkohol teljes mellőzése nagyon jót tehet az általános közérzetnek és egészségnek. Miután a karácsonyi és szilveszteri időszakban sok pohár pezsgőt megittunk, a májának szüksége lehet néhány hét pihenésre.

Ennek a szervünknek átlagosan négy-hat hét regenerálódásra van szüksége egy kiadós alkoholfogyasztás után, így a száraz január ideális módja lehet az egészség kordában tartásához.

A száraz január elején tapasztalt néhány napos nyugtalan alvás után a hetedik napra valószínűleg sokkal nyugodtabban fogsz tudni aludni. Másnap érezhetően sokkal több energiával tudod a napodat indítani.

Ahogy telnek a napok, a bőrünk és a szemünk is ragyogóbbnak fog tűnni. Ez azért van, mert a szervezetedbe jutó kalóriák többsége ételekből származik majd, nem pedig alkoholból, így megnő a vitaminbeviteled is.

Végül, de nem utolsósorban, az alkoholról való lemondással az immunrendszerünket is megerősítjük, így elkerülhet minket a rendszeres megbetegedés is.

Nyitókép: Shutterstock