agy puzzle

Néhány élelmiszer képes lehet visszafordítani az Alzheimer-kórt

Többek között sárgarépában és a zöld teában is megtalálható vegyületek képesek visszafordítani az Alzheimer-kórt.

Az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a zöld teában található vegyület, míg egy másik igencsak fontos alkotóelem a ferulasav,– amely segíthet neurológiai betegség lassításában – a rizsben, a paradicsomban, a sárgarépában, a zabban és a búzában is ott van

A vizsgálat során a betegség kialakulására genetikailag programozott egereket figyeltünk meg három hónapon keresztül, ezek mellett pedig növényi alapú étrend-kiegészítőket kaptak. Bár az egérkísérletek sokszor nem ültethetők át emberekre, az eredmények mégis ígéretesek.

– mondta Terrence Town professzor, a tanulmány társszerzője.

Ettől függetlenül nem kell 10-12 évet várni arra, hogy valamilyen drága gyógyszer a piacra kerüljön, hiszen az étrendbeli változtatás könnyen elkezdhető.

A kutatás során 32 darab Alzheimer-tünetet produkáló egeret választottak ki, akiket különböző étrendekhez rendeltek – számol be a kutatásról a Hamu és Gyémánt a PsyBlog alapján. Négy csoportot etettek a már említett EGCG és a ferulasav különböző kombinációival. Az adagok 30 mg/testsúlykilogramm voltak. Ekkora mennyiséget egy ember könnyen elfogyaszthatna az egészséges étrend részeként vagy étrend-kiegészítők formájában.

Az egerek memóriáját ezután különböző tesztekkel kezdték vizsgálni.

Három hónap elteltével a kombinált kezelés teljesen helyreállította a munkamemóriát, és az Alzheimer-kóros egerek ugyanolyan jól teljesítettek, mint egészséges társaik

– ismertette az eredményeket a professzor.

Az egerek azon csoportja teljesített a legjobban, amelyik mindkét vegyületet együttesen kapta. Úgy tűnik, hogy a két hatóanyag úgy működik, hogy megakadályozza a ragadós amiloid béta felhalmozódását az agyban, ezek azok a fehérjerögök, amelyek megjelennek az Alzheimer-kórban szenvedők agyában.

A vegyületek ezek mellett csökkentették a neuroinflammációt és az oxidatív stresszt is.

Érdemes tehát zöld teát kortyolgatnunk; az étrendünkbe pedig illesszük bele a rizst, paradicsomot, sárgarépát zabot és búzát