Súlyos memóriaproblémát okozhat ennek a vitaminnak a hiánya
Akár minden nyolcadik embernél is előfordulhat ez a vitaminhiány, és komoly problémákat okoz.
A gondolkodási és memóriaproblémák a B12-vitamin hiányának jelei lehetnek − derül ki egy friss kutatásból, melyről a Psy Blog ír. A vitamin hiányát összefüggésbe hozták az időskori agyzsugorodással, sőt a demenciával is.
A B12-vitamin létfontosságú a vörösvértestek termelődéséhez és az agysejtek egészséges működéséhez. A kognitív hanyatlásra gyakorolt hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy részt vesz a mielin termelésében. A mielin olyan anyag, amely körülveszi a neuronokat (agysejteket) és a közöttük lévő kapcsolatokat, az úgynevezett axonokat.
Szerencsére a B12-vitamin hiánya könnyen korrigálható akár étrend-kiegészítéssel, akár étrendváltoztatással. A B12-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, a marhahús, a lazac, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tej. A dúsított reggelizőpelyhek is tartalmaznak B12-vitamint.
Fotó: Shutterstock
A szervezet B12-szintjének kimutatására szolgáló módszereket áttekintve Dr. Georgios Tsiminis és munkatársai azt írják:
Kimutatták, hogy a megnövekedett B12-vitaminszint csökkenti annak valószínűségét, hogy az idős felnőttek az enyhe kognitív károsodásból demenciába mennek át, és legalább egy esetben segíthet a frontotemporális demencia tüneteinek visszafordításában, amint azt korábban egy B12-helyreállítási kezelési programban kimutatták. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a B12-vitamin és a kognitív egészség közötti kapcsolat jelentőségét jelző tanulmányok növekvő számát.
A vegetáriánusoknak, az időseknek és azoknak, akiknek bizonyos emésztési rendellenességeik vannak (például Crohn-betegségben szenvednek) különösen nehézséget okozhat az elegendő B12-vitamin bevitele.
Dr. Tsiminis, a tanulmány első szerzője elmondta:
A B12-vitamin hiánya a demencia és az Alzheimer-kór potenciálisan módosítható kockázati tényezőjének bizonyult, és összefügg a kognitív hanyatlással. Az idősebb felnőttek különösen ki vannak téve a B12-hiány kockázatának, mivel az életkorral összefüggésben csökken a táplálékkal bevitt B12-vitamin felszívódása.
Nyitókép: Shutterstock