Egy lány, aki nem tud aludni éjszaka

Ez az éjszakai probléma a B12-vitamin-hiány tünetei közé tartozhat

A B12-vitamin-hiánynak számos, könnyen észrevehető jelét kimutatták már. Most egy tanulmány szakértői rájöttek, hogy az alvásra is jelentős hatásai lehetnek, ha nem viszünk be eleget ebből az anyagból a szervezetünkbe. Így befolyásolja az alvási szokásainkat ez a rendellenesség.


A B12-vitamin hiányának jelei közé tartozik többek között a szem körül és/vagy a szemfehérjében jelentkező sárgaság, illetve a sápadt vagy sárgás bőr. Mindezek mellett idegproblémákkal is összefüggésbe lehet hozni, valamint akár koncentrációs problémákat, depressziót, zavartságot és feledékenységet is okozhat.

Sajnálatos módon ezeket a tüneteket nehéz rögtön a B12-vitamin alacsony szintjéhez kötni, hiszen sok más betegség jelei is lehetnek. A biztosabb diagnózis érdekében ajánlatos orvoshoz fordulni, viszont az egyértelmű, hogy minden embernek ragaszkodna kell a napi előírt mennyiség betartásához az egészség megőrzéséhez. Egy átlagos 65 év alatti felnőttnek minden nap nagyjából 5 mikrogrammot kell bejuttatnia a szervezetébe.

Ezt étkezés útján lehet legkönnyebben kivitelezni. Tejtermékek, máj, lazac és tojás gyakori fogyasztásával ezt a mennyiséget kifejezetten egyszerű elérni.

Néhány étel, ami sok B12-vitamint tartalmaz:

A tünetekkel kapcsolatos következtetéseket, illetve az étrenddel és a mikrotápanyagokkal kapcsolatban egy tanulmányt végeztek. Ebben arra is rámutattak, hogy a B12-vitamin a jó alvásban is nagy szerepet játszik. Ha túl kevés van belőle a szervezetünkben, akkor a problémának a rossz alvás lehet az egyik elsődleges tünete.

Ezek a legjellemzőbb tüneteit a B12-vitamin hiányának:

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog