Ez a D-vitamin-hiány egyik mentális jele

Ez a D-vitamin-hiány egyik mentális jele

Új kutatások szerint a D-vitamin közvetlen hatással lehet az agyra, és a hiányát már összefüggésbe hozták a Parkinson-kórral és a demenciával is. Legújabb kutatások pedig azt is bebizonyították, hogy a D-vitamin hiánynak van egy mentális tünete is.


Ez pedig nem más, mint a depresszió.

Egy új kutatásnak köszönhetően megtudtuk, hogy a D-vitamin hiánya a depresszió 75 százalékkal magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. A depresszió tünetei közé tartozik a rosszkedv, a motiválatlanság és a fáradtság. A depresszió olyan fizikai tünetekkel is jár, mint a fejfájás, gyomorfájás, szédülés és izomfájdalom.

Az eredmények egy közel 4000 írországi idősebb felnőtt ember bevonásával végzett vizsgálatból származnak, akiket 4 éven keresztül követtek nyomon a depressziós tünetek és a D-vitamin-szint eredményeit vizsgálva.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin-hiányos embereknél 75 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkeztek depressziós tünetek.

Dr. Robert Briggs, a tanulmány első szerzője elmondta:

„Ez a legnagyobb reprezentatív és legátfogóbb tanulmány, amelyet Írországban valaha is végeztek a depresszió kockázatáról és a D-vitamin-állapotról idősebb felnőttek körében. Eredményeink hasznos információkkal szolgálnak majd a közegészségügyi tájékoztatásához - különösen a D-vitamin-kezelés/pótlás hasznosságára vonatkozó javaslattal kapcsolatban.”

A D-vitamin és a depresszió közötti kapcsolat nem csak az idősebb felnőttekre korlátozódik.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a D-vitamin hiánya fiatal nőknél is depressziós tüneteket és negatívabb gondolatokat okozott.

Dr. Eamon Laird, a tanulmány társszerzője elmondta:

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a D-vitamin a csontok egészségén kívül más egészségi állapottal is összefügg. Ami meglepő, az a depresszióra gyakorolt nagy hatása.”

Nyitókép: Photo by Michele Blackwell on Unsplash