Elképesztő mennyiségű D-vitamint tartalmaz ez a zöldség
Új zöldséget fejlesztenek az angliai John Innes Centre kutatói, amely ugyanannyi D3-vitamint tartalmaz, mint két közepes méretű tojás vagy egy tonhal konzerv.
A kutatók célja, hogy vegán D3-vitamin-forrásokat fejlesszenek, így esett a választás a paradicsomra – eddig a vitamint napozással és állati eredetű termékekkel lehetett bevinni –, ehhez az úgynevezett CRISPR génszerkesztési technológiát alkalmazzák, írja a vince.hu.
Amellett, hogy vegán, a paradicsom levelei természetes módon tartalmaznak D3-provitamint, ami a hagyományos növény ehető gyümölcsrészében nem halmozódik fel. Ennek orvoslására a kutatók CRISPR-Cas9 génszerkesztéssel módosították a paradicsomnövények genetikai kódját, hogy lehetővé tegyék a D3 felhalmozódását a gyümölcsben is.
A D3-vitamin biológiai szempontból a legjobban hasznosítható D-vitamin, az emberi szervezet akkor termeli, amikor a bőr napfénynek van kitéve. A világ számos közössége azonban hiányt szenved a vitaminból, mivel sok helyen a napfényhez való hozzáférés igencsak korlátozott.
A kutatók úgy gondolják, hogy a a génszerkesztett paradicsom napon történő szárítása valószínűleg további D3-vitamin-felhalmozódást eredményezhet. Más növények, például a padlizsán, a burgonya és a paprika is alkalmasak lehetnek erre az eljárásra, vélik.
Ezek a fejlesztések potenciális megoldást jelentenek a D3-vitamin-hiányhoz kapcsolódó számos egészségügyi problémára, amik között sok igencsak súlyos: a kóros D-vitamin-hiány hosszú távon növeli a rák és a demencia kialakulásának esélyét.
Nyitókép: Shutterstock
- Bizonyos napokon nem szabad vitamint szedni - IN ›
- A vitamin, amire a nőknek a legnagyobb szükségük van - IN ›
- Megnégyszerezheti a fogyást egy vitamin - IN ›
- Mégis köze lehet a D-vitaminnak a koronavírushoz? - IN ›
- A D-vitamin hiányának hét könnyen felismerhető jele - IN ›
- D-vitaminszedés: Ha nem így veszed be, nem olyan hatékony - IN ›